Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Кашкавал в спаначен сос с пикантни подправки

Кашкавал в спаначен сос с пикантни подправки

Кашкавал в спаначен сос с пикантни подправки - изображение

Необходими продукти:

  • 250 грама кашкавал или подходящ вид твърдо сирене
  • 200 грама пресен спанак (може да използвате и замразен)
  • 2 супени лъжици топено краве масло
  • 1/3 чаена лъжица смлян чили пипер
  • 1/3 чаена лъжица кимион
  • 2 сантиметра корен джинджифил
  • 1/3 чаена лъжица куркума
  • 1 супена лъжица брашно
  • 200 грама гъсто натурално кисело мляко (или заквасена сметана)
  • 1/4 чаена лъжица семена кардамон
  • 5 зрънца карамфил
  • 1/3 чаена лъжица зърна кориандър
  • 1/3 чаена лъжица семена горчица
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

Смесете всички подправки без джинджифила (включително солта) и ги счукайте.

Нарежете сиренето на продълговати парчета (дължина 2-3 сантиметра), които оваляйте в брашно.

Сгорещете половината от маслото в тиган и бързо изпържете сиренето в него до златисто (от всички страни). Извадете върху хартия.

Измийте спанака, подсушете го и нарежете листата (стъблата и грубите части отстранете). След това задушете в съда, в който изпържихте кашкавала, на слаб огън под капак за около 3 минути.

Извадете омекналите листа и ги накълцайте ситно. Сокът, отделил се в тигана, не използвайте. Вариант е да смелите до еднородност в блендер.

Обелете корена джинджифил и го настържете. Изпържете за 30 секунди в останалото количество нагорещено масло (използвайте съд с дебело дъно), добавете сместа от подправки и след още 30 секунди (междувременно бъркайте непрекъснато, за да се отдели ароматът) добавете спанака и киселото мляко (ако не искате ястието да има кисел привкус, заменете млякото със заквасена сметана с масленост 10-15%).

Ако сосът се получи прекалено гъст, налейте от течността, която остана в съда при задушаването на листата.

Подсолете на вкус и задушете за 2-3 минути на слаб огън. След това сложете парчетата сирене в соса, разбъркайте, затоплете малко и поднесете ястието с пресен хляб (студено също е вкусно).

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: i-kulinar.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХранене при...Храни и ястияЗдравни съветиЛюбопитноДиетиСнимкиНовиниБотаникаЛайфстайл