Кашкавал в спаначен сос с пикантни подправки

Необходими продукти:
- 250 грама кашкавал или подходящ вид твърдо сирене
- 200 грама пресен спанак (може да използвате и замразен)
- 2 супени лъжици топено краве масло
- 1/3 чаена лъжица смлян чили пипер
- 1/3 чаена лъжица кимион
- 2 сантиметра корен джинджифил
- 1/3 чаена лъжица куркума
- 1 супена лъжица брашно
- 200 грама гъсто натурално кисело мляко (или заквасена сметана)
- 1/4 чаена лъжица семена кардамон
- 5 зрънца карамфил
- 1/3 чаена лъжица зърна кориандър
- 1/3 чаена лъжица семена горчица
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете всички подправки без джинджифила (включително солта) и ги счукайте.
Нарежете сиренето на продълговати парчета (дължина 2-3 сантиметра), които оваляйте в брашно.
Сгорещете половината от маслото в тиган и бързо изпържете сиренето в него до златисто (от всички страни). Извадете върху хартия.
Измийте спанака, подсушете го и нарежете листата (стъблата и грубите части отстранете). След това задушете в съда, в който изпържихте кашкавала, на слаб огън под капак за около 3 минути.
Извадете омекналите листа и ги накълцайте ситно. Сокът, отделил се в тигана, не използвайте. Вариант е да смелите до еднородност в блендер.
Обелете корена джинджифил и го настържете. Изпържете за 30 секунди в останалото количество нагорещено масло (използвайте съд с дебело дъно), добавете сместа от подправки и след още 30 секунди (междувременно бъркайте непрекъснато, за да се отдели ароматът) добавете спанака и киселото мляко (ако не искате ястието да има кисел привкус, заменете млякото със заквасена сметана с масленост 10-15%).
Ако сосът се получи прекалено гъст, налейте от течността, която остана в съда при задушаването на листата.
Подсолете на вкус и задушете за 2-3 минути на слаб огън. След това сложете парчетата сирене в соса, разбъркайте, затоплете малко и поднесете ястието с пресен хляб (студено също е вкусно).
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: i-kulinar.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЕДИАКИД ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН B сироп 125 мл
ЕФИМЕ ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН В6 + В12 + С + ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА капсули * 60
ФОКУС ФОРМУЛА таблетки * 60 НОБЕЛ
ПЮР НУТРИШЪН ЛИВЪР КОМПЛЕКС капсули * 60
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Пълнени патладжани с кайма, домати и кашкавал
- Милфьой от тиквички с шунка и кашкавал
- Панирани кашкавалени хапки на фурна
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Бутер банички с шунка и кашкавал
- Ветрило от тиквички с кашкавал, масло и колбас
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Спанак - състав, ползи и противопоказания
Коментари към Кашкавал в спаначен сос с пикантни подправки