Картофени облачета със сусам и кимион
Необходими продукти
За тестото:
350 милилитра прясно мляко
2 жълтъка
70 грама масло
500 грама брашно
1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
6 грама бързодействаща суха мая
220 грама сварени цели и необелени картофи
120 грама масло за поръсване
1 яйце за намазване
30 грама брашно за поръсване на плота
1/2 чаена лъжица сол за картофения слой
1,5 чаена лъжици олио за намазване на съда за печене
1 чаена лъжица кимион за поръсване
1 чаена лъжица сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Към топлото мляко прибавете пресятото брашно, сухата мая, жълтъците, разтопеното или размекнато масло, солта, захарта и замесете тесто.
Оставете го да втаса и да увеличи обема си 3 пъти.
Поръсете работния плот с малко брашно и върху него разточете тестото, оформяйки пласт с дебелина около 1 сантиметър.
Върху слоя настържете 120 грама студено масло, а след това и сварените и обелени картофи, които също се настъргват. Сложете малко сол.
Притиснете леко картофения слой към тестото, сгънете на две, след това още на две. Покрийте с найлоново фолио и оставете за 20 минути.
Разточете кръг с дебелина около 1 сантиметър и отново сгънете два пъти, покрийте с фолио и нека престои още 20 минути.
Следва разточване (1 сантиметър дебелина на пласта) и изрязване на "облачетата" с помощта на пръстен или чаша, например.
Когато тестените кръгчета са готови, подредете ги в тава, подмазана с олио и покрийте съда с найлоново фолио. Нека увеличат обема си два пъти.
Намажете повърхността с разбитото яйце, поръсете част от формичките с кимион, останалите със сусама.
Изпечете в загрята до 200 градуса фурна до златисто.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОМЕГА МАСЛО 250 мл ЗДРАВНИЦА
НовПРАНАРОМ ОЛЕОКАПС 3 ХРАНОСМИЛАНЕ капсули * 30
ОБЕЗИТ капсули * 40 DEEP AYURVEDA
БИЛКОВА СМЕС №2 200 г ЗДРАВНИЦА
ПЕРФЕКТ БЮСТ капсули * 90
ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА КЪРМАЧКИ * 20 бр. БИОПРОГРАМА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Соленки
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Сусамов тахан - ползи за здравето и приложение
- Намалете високата температура със суров картоф
- Сладък картоф
- Картофи със сос бешамел и кашкавал на фурна
- Полезни свойства и приложения на картофите
- Обикновен маслен крем
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Как да запечем сусам и за какво да го използваме
- Картофи - полезни свойства и рискове за здравето
Коментари към Картофени облачета със сусам и кимион