Картофени кюфтета с плънка от грах и пикантни подправки
Необходими продукти:
4 картофа
150 грама замразен зелен грах
3 сантиметра пресен корен джинджифил
1 чаена лъжица кимион (несмлян)
1/4 чаена лъжица пикантни подправки по ваш избор
щипка лют червен пипер
50 грама топено масло
сол на вкус
1 - 2 супени лъжици картофено нишесте
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и намачкайте на пюре. Подсолете на вкус, прибавете нишестето, разбъркайте старателно и разделете на 12 части.
Залейте граха с вряща вода за 5 минути, след това намачкайте на пюре. Настържете джинджифила на ситно, изпечете за 2 минути в сух тиган семената кимион и ги счукайте на прах.
Смесете граха с джинджифила, пикантните подправки, кимиона, червения лют пипер и сол на вкус. Разделете също на 12 части.
Намажете ръцете си с олио и от всяка картофена част оформете топче. Приплескайте с длани, дебелината им да бъде около 1,5 сантиметра. В средата на всяко сложете от плънката, старателно прищипете краищата и оформете плоски кюфтета.
Нагорещете мазнината и в нея изпържете кюфтета на не прекалено силен огън до получаването на златистокафяв цвят (около 10 минути от всяка страна).
Ако е необходимо, използвайте още мазнина.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от картофи, тиквички, сирене и морков
- Кюфтета от картофи, грах и моркови
- Картофени кюфтета с моркови, рулца от раци и кашкавал
- Панирани картофени кюфтета с царевица, грах и лук
- Картофени кюфтета с пилешко
- Кюфтета от нахут и картофи с кимион, джинджифил и лют пипер
- Картофени кюфтета с кайма и чесън
- Картофени кюфтета с елда на фурна
- Картофени кюфтета с чесън
- Кюфтета от боб и картофи
Коментари към Картофени кюфтета с плънка от грах и пикантни подправки