Картофени кюфтета с бобена плънка
Необходими продукти:
1 килограм картофи
сол на вкус
олио за пържене
За плънката:
1 чаена чаша сварен боб
1 глава лук
2 супени лъжици олио
2 скилидки чесън
сол и смлян черен пипер
За запръжката:
2 глави лук
2 супени лъжици нарязани копър, магданоз или друга зелена подправка
Начин на приготвяне:
Първо направете плънката. Сварете боба (предварително залейте с вода и оставете да престои). Лука обелете, нарежете на кръгчета, след това всяко на четири и изпържете в олиото. Намачкайте чесъна.
Към лука (заедно с мазнината) прибавете боба, чесъна, сол, черен пипер и смелете до получаването на пюре (използвайте блендер).
Картофите обелете и настържете, изсипете в гевгир и оставете да се отцеди течността. Може да подсолите малко, ако желаете, но имайте предвид, че плънката също е солена.
Оформете картофен слой върху дланта си и сложете 1 супена лъжица от бобената смес и затворете краищата, придавайки желаната форма.
Изпържете ги от двете страни на умерен огън.
Нарежете лука на полукръгчета и го запържете в малко олио. Подправете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз (или копър).
Поднесете кюфтета с готовата запръжка.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от картофи, тиквички, сирене и морков
- Кюфтета от картофи, грах и моркови
- Картофени кюфтета с моркови, рулца от раци и кашкавал
- Панирани картофени кюфтета с царевица, грах и лук
- Картофени кюфтета с пилешко
- Кюфтета от нахут и картофи с кимион, джинджифил и лют пипер
- Кюфтета от боб и картофи
- Картофени кюфтета с кайма и чесън
- Картофени кюфтета с елда на фурна
- Картофени кюфтета с чесън
Коментари към Картофени кюфтета с бобена плънка