Картофени кюфтета със сос от сметана и гъби
Необходими продукти:
600 грама картофи
50 грама масло
2 яйца
2 супени лъжици пшенично брашно за "каймата" + още 2 лъжици за соса
1 супена лъжица олио
30 грама сушени гъби
1 глава лук
100 грама сметана
50 грама галета
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, сварете ги, отцедете водата и намачкайте на пюре. Към тях добавете олиото, жълтъците от яйцата, брашното, разбъркайте и оформете кюфтета. Оваляйте ги в галетата (или използвайте брашно) и изпържете от двете страни. Идва ред на гъбения сос. Направете го като първо попарите гъбите с гореща вода, измийте и ги залейте за 2 часа със студена вода. След това сложете да къкрят в продължение на 50 минути. Прецедете бульона, а гъбите накълцайте на ситно.
Нарежете лука на ситно и го запържете в малко масло, прибавете гъбите и изпържете заедно. В друг тиган сложете брашното и останалото масло и оставете на котлона, докато се получи светложълта смес. След това влейте гъбения бульон на тънка струя, бъркайки, сложете гъбите и нека всичко се вари 10 минути. Овкусете със сол и смлян черен пипер. Преди да свалите съда от котлона, прибавете сметаната.
Полейте картофените кюфтета с гъбения сос и поднесете. Може да поръсите с нарязан на ситно магданоз.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от картофи, тиквички, сирене и морков
- Кюфтета от картофи, грах и моркови
- Картофени кюфтета с моркови, рулца от раци и кашкавал
- Панирани картофени кюфтета с царевица, грах и лук
- Картофени кюфтета с пилешко
- Картофени кюфтета с кайма и чесън
- Кюфтета от нахут и картофи с кимион, джинджифил и лют пипер
- Картофени кюфтета с чесън
- Картофени кюфтета с елда на фурна
- Картофени кюфтета с рукола и куркума
Коментари към Картофени кюфтета със сос от сметана и гъби