Картофени кюфтенца от иракската кухня с телешко месо (Kubbat timman Arancini)
Спретнете си практично и вкусно ястие от иракската кухня - пържени кюфтенца от варен ориз и/или картофи с плънка от пържена телешка кайма. Kubbat timman Arancini е едно от най-изисканите иракски ястия с пълнеж, което изисква определено ниво на умения в кухнята. Този специалитет обикновено се приготвя на празници и се сервира красиво аранжирано. Българска алтернатива на ястието са пържени картофени кюфтета.
Необходими продукти:
- 2 картофа
- 1 чаена чаша ориз басмати
- 300-400 грама телешка месо, смляно на кайма
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 3-4 скилидки чесън, нарязан на ситно
- сол на вкус
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 1/2 чаена лъжичка кимион
- магданоз или кориандър (по желание)
- 1/2 чаена лъжичка червен пипер
- лют пипер (по желание)
- 1/4 чаена лъжичка канела
- 1/4 чаена чаша нишесте (или брашно)
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сварете картофите до готовност и ги намачкайте на пюре. Сварете ориза на бавен огън с две чаши вода, след което и него намачкайте. Смесете картофеното с оризовото пюре до гладка смес.
Запържете каймата с подправките и оставете настрана да изстине.
Поставете в дланта си от пюрето от картофи и ориз, по средата от запържената кайма, отгоре отново от пюрето и оформете малки топки.
Изпържете кюфтенцата в сгорещена мазнина за 2-3 минути на страна до приятен златист загар.
Сервирайте кюфтенцата и се насладете на приятният им вкус и хрупкавата консистенция.
Да ви е вкусно!
Съвети: Може да приготвите иракските кюфтета с телешко месо, омесени само в пюре от ориз или само от картофи.
Приготвянето на оризовото тесто за кюфтетата може да се окаже доста сложно в началото. Трябва да внимавате за две неща:
- Най-добрият избор за ориз би бил сорт, който е малко по-лепкав, като ориз жасмин. Басмати също е добра алтернатива. Може да добавите разбито яйце в тестото като свързващо вещество, което ще омекоти текстурата, но за сметка на това кюфтенцата ще загубят характерната си хрупкавост.
- Оставете оризът да се вари на тих огън в голямо количество подсолена вода и го наблюдавайте, тествайте зърната дали са готови. Внимавайте да не ги преварите или да оставите недоварени, защото няма да получите необходимата консистенция за омесване.
Снимки: Личен архив
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Кюфтета от картофи, тиквички, сирене и морков
- Кюфтета от картофи, грах и моркови
- Картофени кюфтета с моркови, рулца от раци и кашкавал
- Панирани картофени кюфтета с царевица, грах и лук
- Картофени кюфтета с пилешко
- Картофени кюфтета с кайма и чесън
- Кюфтета от нахут и картофи с кимион, джинджифил и лют пипер
- Картофени кюфтета с чесън
- Картофени кюфтета със сос от сметана и гъби
- Картофени кюфтета с елда на фурна
Коментари към Картофени кюфтенца от иракската кухня с телешко месо (Kubbat timman Arancini)