Карамелен сладолед с ванилия
Необходими продукти:
- 1 1/2 чаени чаши захар
- 2 3/4 чаени чаши течна сметана (35% масленост)
- 2 супени лъжици масло
- 1 1/2 чаени маши прясно мляко
- 1/2 супена лъжица ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
В малка тенджера смесете захарта и 1/2 чаена чаша вода. Поставете върху котлона и изчакайте комбинацията да кипне, като бъркате непрекъснато.
Нека сместа се приготвя, докато придобие кехлибарен цвят. Когато това се случи, веднага свалете съда от котлона, защото карамелът ще започне да прегаря.
Внимателно налейте 1 чаена чаша от сметаната и разбъркайте, но си пазете ръцете, защото лесно може да се изгорите.
Сложете и маслото, разбъркайте старателно до гладкост и еднородност на консистенцията. След това започнете да добавяте по малко от солта до достигане на желаната соленост.
Прехвърлете половината от карамела в подходящ съд с херметическо затваряне и оставете да се охлади на стайна температура.
Отделно разбийте останалото количество с 1 3/4 чаени чаши от студената сметана, прясното мляко и ванилията.
След като се охлади напълно, прехвърлете в подходящ за замразяване съд, полейте с карамела на стайна температура, затворете с капак и замразете.
Преди да поднесете, извадете сладоледа от фризера и изчакайте 5 минути, за да се отпусне.
Да ви е хладно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: cookjournal.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г FAMILLE MARY
КАРАМЕЛ КРЪНЧИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
НовЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА CHIFON BELLE 100 мл
ЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА MISSY 100 мл
ФРЕШ ДЖУС ДУШ ГЕЛ С КАРАМЕЛ И КРУША 500 мл
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА HASHTAG 85 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Карамелизирана захар - рецепта
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелен сос от кондензирано мляко и мед
- Карамелизирани орехи (с масло)
- E150(a) Карамел обикновен
- Карамелен крем-мус (за торти и сладкиши)
- Шоколадови тарталетки с карамел
- Печен лук с олио и захар под фолио
- Твърди карамелени бонбони
- Лесен лимонов сладкиш с карамел
Коментари към Карамелен сладолед с ванилия