Карамелен десерт с шоколадова глазура
Необходими продукти
За тестото:
90 грама брашно
1 чаена лъжица набухвател
1/8 чаена лъжица сол
60 милилитра прясно мляко
1/2 чаена лъжица ванилин
60 грама захар
60 грама масло
1 средно голямо яйце
За карамела:
1 чаена чаша високомаслена течна сметана
1/2 чаена лъжица ванилин
1/2 чаена лъжица сол
160 грама карамелен сироп
200 грама захар
60 грама масло на стайна температура
За шоколадовата глазура:
200 грама млечен шоколад (натрошен на малки парчета)
150 милилитра течна сметана за разбиване с масленост минимум 35%
Начин на приготвяне:
Необходими са ви две правоъгълни форми за печене с размери 20 х 10 см, които подмажете старателно с масло и застелете с хартия за печене. Ако разполагате само с една форма, то ще трябва да първо да изпечете основата на десерта и след това да направите карамела.
Започваме с основата. Загрейте фурната до 180 градуса. Изсипете набухвателя и солта при брашното, в отделен съд смесете млякото и ванилина. В друга купа разбийте с помощта на миксер маслото и захарта до получаването на еднородна консистенция, която ще има светложълт цвят. Разбийте яйцето на бързи обороти, добавете го към маслото. Последователно в маслената смес прибавете млякото и брашното, бъркайки непрекъснато бъдещото тесто. Внимавайте да не се образуват бучки. Изсипете тестото в подготвения съд, заравнете повърхността и сложете във фурната за около 20 - 25 минути.
Нека се изпече до златистокафяво. Когато основата е готова, изчакайте да се охлади и извадете от формата.
Направете карамела. За целта смесете сметаната, ванилина, солта, маслото и сложете комбинацията на слаб огън. Бъркайте, за да не загори и преди да кипне, свалете от котлона (не допускайте да заври). След това затворете съда с капак и оставете така за кратко, за да изстине малко съдържанието. През това време пригответе захарния сироп.
Смесете в малка тенджера карамеления сироп и захарта, варете на среден огън, докато консистенцията стане еднородна и температурата й достигне 150 градуса (измерете с кулинарен термометър). Свалете от котлона, налейте леко изстиналата сметана, разбъркайте и отново върнете на котлона. Варете, докато температурата на сместа достигне 120 градуса.
Свалете готовия карамел от котлона, разбъркайте и налейте в подготвената форма. Оставете колкото време е необходимо за охлаждането (може да приберете в хладилника за 30 минути). Сместа трябва да се втвърди. Докато изчаквате това да се случи, се заемете с шоколадовата глазура.
Сложете натрошения шоколад с подходяща купа, затоплете сметаната и с нея залейте шоколадовите парчета. Оставете за 5 минути и разбийте с помощта на тел за разбиване на яйца. Трябва да се получи еднородна маса, която оставете да изстине малко.
Разрежете основата и карамела така, че да се получат по две дълги ивици от двете. Сложете карамела върху основата и полейте с шоколада. Същото направете и с другата част от съставките.
Приберете десерта в хладилника за около половин часа за да се втвърди глазурата.
Извадете около 30 - 60 минути, преди да поднесете, за да може карамелът да омекне малко, защото в противен случай ще ви бъде трудно да консумирате.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
ЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА CHIFON BELLE 100 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
ДИЕТИЧЕН НАТУРАЛЕН ЧЕРЕН ШОКОЛАД МИЛМЕКС С БОРОВИНКА И СТЕВИЯ 80 г
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА PERLA 100 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелизирана захар - рецепта
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Карамелизирани орехи (с масло)
- E150(a) Карамел обикновен
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Ябълков сладкиш с грис
- E150(c) Амонячен карамел
Коментари към Карамелен десерт с шоколадова глазура