Кантучини със сушени плодове

Кантучините (Cantuccini) са традиционни италиански бисквити, които произхождат от областта Тоскана. На италиански са известни още като "бискоти" (biscotti). Ето техните основни характеристики:
- Съставки: Правят се основно от брашно, яйца, захар и цели белени бадеми. Понякога могат да включват и други съставки като лешници или шам фъстък.
- Приготвяне: Тестото се оформя на продълговат хляб, изпича се, след което още топло се нарязва на диагонални парчета и се изпича повторно. Това двойно изпичане им придава характерната твърда, хрупкава текстура.
- Консумация: Традиционно се сервират с десертно вино Vin Santo, в което се потапят преди консумация. Могат да се консумират и с кафе или чай.
- Съхранение: Благодарение на двойното изпичане, кантучините могат да се съхраняват дълго време без да загубят качествата си.
Тези бисквити са станали толкова популярни, че днес се произвеждат и консумират в целия свят, като често се срещат различни вариации на традиционната рецепта.
Продукти:
- 35 грама микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички
- 20 грама годжи бери
- 30 грама сушена кайсия без костилка
- 35 грама насипна сушена натурална кайсия без костилка
- 30 грама сушени сливи без костилка
- 60 грама кралски фурми Medjool
- 2-3 супени лъжици сироп от фурми
- 60 грама тиквено семе, сурово
- 25 грама лешници, сурови
- 25 грама бадеми, сурови
- 20 грама филирани бадеми
- 220 грама брашно от спелта
- 390 грама прясно краве мляко
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1/2 чаена лъжичка цейлонска канела
Приготвяне
Нарежете сушените плодове на малки парченца. Сложете ги в дълбока купа, заедно със семената и ядките. Разбъркайте добре и добавете брашното, содата и канелата. Разтворете сиропа от фурми в млякото и го добавете към останалите продукти. Тестото се получава като смес за палачинки - не е гъсто като тесто за кекс.
Разбъркайте добре и изсипете сместа във форма за терин.
Ако нямате терин (или използвате метална форма) е добре да сложите хартия за печене или да намажете с краве масло формичката преди да изсипете сместа. |
Печете на средно ниво в загрята на 175 градуса фурна за около 40 минути. След това извадете формата от фурната и оставете да изстине напълно. Увийте в стреч фолио и сложете във фризера за един час, за да стегне.
След това разрежете на равни и тънки филийки.
След това подредете филийките (кантучините) в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене. Печете на 160 градуса за 25-30 минути. Извадете тавата от фурната и оставете кантучините да изстинат напълно.
Прехвърлете ги в плътно затваряща се кутия или буркан. Могат да се съхраняват по-дълго време, без да си загубят вкуса и качествата.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА СЪН
ЧИПС СУШЕНИ ЯБЪЛКИ С ВКУС НА МАНГО 18 г
НовБЪЗ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
ЧЕРНА БОРОВИНКА ПЛОД 50 г ЗДРАВНИЦА
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ ЯГОДИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Против запек яжте накиснати във вода сушени плодове
- Как да приготвим правилно ошав: класическа рецепта и съвети
- Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания
- Сладък салам от сушени плодове, ядки и семена
- Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
- Здравословна комбинация от сушени плодове, мед и лимон
- Сушените плодове могат да бъдат и вредни
- Хапвайте на гладно паста от сушени плодове и ядки за подсилване на сърцето и облекчаване на стомаха
- Спелта със зеленчуци
- Сушени плодове в шоколад с орехи, бадеми и ликьор
Коментари към Кантучини със сушени плодове