Кантучини със сушени плодове
Кантучините (Cantuccini) са традиционни италиански бисквити, които произхождат от областта Тоскана. На италиански са известни още като "бискоти" (biscotti). Ето техните основни характеристики:
- Съставки: Правят се основно от брашно, яйца, захар и цели белени бадеми. Понякога могат да включват и други съставки като лешници или шам фъстък.
- Приготвяне: Тестото се оформя на продълговат хляб, изпича се, след което още топло се нарязва на диагонални парчета и се изпича повторно. Това двойно изпичане им придава характерната твърда, хрупкава текстура.
- Консумация: Традиционно се сервират с десертно вино Vin Santo, в което се потапят преди консумация. Могат да се консумират и с кафе или чай.
- Съхранение: Благодарение на двойното изпичане, кантучините могат да се съхраняват дълго време без да загубят качествата си.
Тези бисквити са станали толкова популярни, че днес се произвеждат и консумират в целия свят, като често се срещат различни вариации на традиционната рецепта.
Продукти:
- 35 грама микс от сушено френско грозде, стафиди и цитрусови корички
- 20 грама годжи бери
- 30 грама сушена кайсия без костилка
- 35 грама насипна сушена натурална кайсия без костилка
- 30 грама сушени сливи без костилка
- 60 грама кралски фурми Medjool
- 2-3 супени лъжици сироп от фурми
- 60 грама тиквено семе, сурово
- 25 грама лешници, сурови
- 25 грама бадеми, сурови
- 20 грама филирани бадеми
- 220 грама брашно от спелта
- 390 грама прясно краве мляко
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 1/2 чаена лъжичка цейлонска канела
Приготвяне
Нарежете сушените плодове на малки парченца. Сложете ги в дълбока купа, заедно със семената и ядките. Разбъркайте добре и добавете брашното, содата и канелата. Разтворете сиропа от фурми в млякото и го добавете към останалите продукти. Тестото се получава като смес за палачинки - не е гъсто като тесто за кекс.
Разбъркайте добре и изсипете сместа във форма за терин.
Ако нямате терин (или използвате метална форма) е добре да сложите хартия за печене или да намажете с краве масло формичката преди да изсипете сместа. |
Печете на средно ниво в загрята на 175 градуса фурна за около 40 минути. След това извадете формата от фурната и оставете да изстине напълно. Увийте в стреч фолио и сложете във фризера за един час, за да стегне.
След това разрежете на равни и тънки филийки.
След това подредете филийките (кантучините) в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене. Печете на 160 градуса за 25-30 минути. Извадете тавата от фурната и оставете кантучините да изстинат напълно.
Прехвърлете ги в плътно затваряща се кутия или буркан. Могат да се съхраняват по-дълго време, без да си загубят вкуса и качествата.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗАФУ 45 см.
Безплатна доставка за България!СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗАФУ 35 см
СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗАФУ 28 см.
СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА АЛБА
СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА СЪН
СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ПРОТИВ КОЛИКИ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Бонбони и дребни сладки
- Как да приготвим правилно вкусен ошав: класическа рецепта и съвети
- Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания
- Против запек яжте накиснати във вода сушени плодове
- Здравословни ползи от консумацията на сушени ябълки
- Сладък салам от сушени плодове, ядки и семена
- Кекс от сушени плодове и ядки
- Здравословна комбинация от сушени плодове, мед и лимон
- Спелта със зеленчуци
- Кексчета със сушени плодове без яйца и мляко
- Сушене на плодове и зеленчуци – технология, полза и вреда
Коментари към Кантучини със сушени плодове