Лесен домашен хляб със спелта
Да приготвите този домашен хляб ще ви отнеме под 2 часа от вашето време! Той е по-вкусен, а и по-полезен, когато използвате качественото брашно от спелта Перун.
- Време за подготовка: 30 минути
- Време за втасване: 60 минути
- Време за печене: 30 минути
- Порции: 2 хляба
Необходими продукти
- 500 г бяло брашно от спелта
- 270 мл прясно мляко
- 7 г суха мая
- 1 супена лъжица захар
- 2 чаени лъжички сол
- 2 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне
1. Подготовка на маята
Загрейте прясното мляко до топло (не вряло). Млякото трябва да е хладко (37-40°C) - ако е твърде горещо, ще убие маята.
В млякото добавете:
- 3 супени лъжици от брашното
- захарта
- солта
- маята
Разбъркайте добре и оставете сместа да удвои обема си.
2. Подготовка на тестото
- Пресейте останалото брашно.
- След като маената смес е удвоила обема си, добавете зехтина.
- Постепенно добавяйте пресятото брашно.
- В началото разбърквайте с дървена лъжица.
- След това месете с ръце на набрашнен плот до получаване на гладко, хомогенно тесто. Не прекалявайте с месенето - тестото от спелта не изисква толкова продължително месене колкото обикновеното.
Ако тестото е много лепкаво, добавете още малко брашно, но внимателно - тестото трябва да остане меко.
3. Втасване и печене
- Намажете тестото с олио.
- Поставете го в намазнена найлонова торба.
- Оставете да втаса на топло място докато удвои обема си.
- Разделете тестото на две и оформете хлебчета.
- Поставете ги в тава с хартия за печене.
- Оставете да втасат още 30 минути на топло.За оптимално втасване, дръжте тестото на топло място (около 25-30°C). През зимата можете да включите фурната на 50°C за 2-3 минути, изключете я и оставете тестото да втасва вътре.
- Поставете хлебчетата в студена фурна.
- Включете фурната на 180°C.
- Преди печене, намажете повърхността с разбито яйце за блясък.
- Направете няколко леки нареза отгоре за по-добро изпичане.
- Печете около 30 минути до златисто-кафяв цвят.
- За по-хрупкава коричка, поставете купа с вода на дъното на фурната при печенето. За по-мека коричка, покрийте готовия хляб с чиста кърпа докато изстива.
-> Вижте още рецепти за домашен хляб във framar.bg
Полезни съвети
- Хлябът със спелта е по-здравословен от обикновения бял хляб.
- Тестото може да се използва и за содени хлебчета или козунак.
- За разнообразие може да опитате варианта с кисело мляко вместо прясно. Можете да добавите семена по избор: слънчоглед, тиква, лен, чиа. Подходящи подправки: ким, анасон, или розмарин.
- Експериментирайте със смес от брашна: 70% спелта и 30% ръжено или пълнозърнесто.
- Съхранявайте хляба в памучна торба или хартиена кесия.
- Хлябът със спелта се запазва пресен 2-3 дни на стайна температура.
- Може да го нарежете и замразите за до 1 месец.
Още по темата:
Коментари към Лесен домашен хляб със спелта