Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Лесен домашен хляб със спелта

Лесен домашен хляб със спелта

от 20 яну 2025г.
Редактор: Chef Framar
Лесен домашен хляб със спелта - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Да приготвите този домашен хляб ще ви отнеме под 2 часа от вашето време! Той  е по-вкусен, а и по-полезен, когато използвате качественото брашно от спелта Перун.

  • Време за подготовка: 30 минути
  • Време за втасване: 60 минути
  • Време за печене: 30 минути
  • Порции: 2 хляба

Необходими продукти

  • 500 г бяло брашно от спелта
  • 270 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 2 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне

1. Подготовка на маята
Загрейте прясното мляко до топло (не вряло). Млякото трябва да е хладко (37-40°C) - ако е твърде горещо, ще убие маята.
В млякото добавете:

  • 3 супени лъжици от брашното
  • захарта
  • солта
  • маята

Разбъркайте добре и оставете сместа да удвои обема си.

2. Подготовка на тестото

  • Пресейте останалото брашно.
  • След като маената смес е удвоила обема си, добавете зехтина.
  • Постепенно добавяйте пресятото брашно.
  • В началото разбърквайте с дървена лъжица.
  • След това месете с ръце на набрашнен плот до получаване на гладко, хомогенно тесто. Не прекалявайте с месенето - тестото от спелта не изисква толкова продължително месене колкото обикновеното.

Ако тестото е много лепкаво, добавете още малко брашно, но внимателно - тестото трябва да остане меко.

3. Втасване и печене

  • Намажете тестото с олио.
  • Поставете го в намазнена найлонова торба.
  • Оставете да втаса на топло място докато удвои обема си.
  • Разделете тестото на две и оформете хлебчета.
  • Поставете ги в тава с хартия за печене.
  • Оставете да втасат още 30 минути на топло.За оптимално втасване, дръжте тестото на топло място (около 25-30°C). През зимата можете да включите фурната на 50°C за 2-3 минути, изключете я и оставете тестото да втасва вътре.
  • Поставете хлебчетата в студена фурна.
  • Включете фурната на 180°C.
  • Преди печене, намажете повърхността с разбито яйце за блясък.
  • Направете няколко леки нареза отгоре за по-добро изпичане.
  • Печете около 30 минути до златисто-кафяв цвят.
  • За по-хрупкава коричка, поставете купа с вода на дъното на фурната при печенето. За по-мека коричка, покрийте готовия хляб с чиста кърпа докато изстива.

-> Вижте още рецепти за домашен хляб във framar.bg

Полезни съвети

  • Хлябът със спелта е по-здравословен от обикновения бял хляб.
  • Тестото може да се използва и за содени хлебчета или козунак.
  • За разнообразие може да опитате варианта с кисело мляко вместо прясно. Можете да добавите семена по избор: слънчоглед, тиква, лен, чиа. Подходящи подправки: ким, анасон, или розмарин.
  • Експериментирайте със смес от брашна: 70% спелта и 30% ръжено или пълнозърнесто.
  • Съхранявайте хляба в памучна торба или хартиена кесия.
  • Хлябът със спелта се запазва пресен 2-3 дни на стайна температура.
  • Може да го нарежете и замразите за до 1 месец.
Още по темата:
  • Кантучини със сушени плодове Кантучини със сушени плодове
  • Спелта със зеленчуци Спелта със зеленчуци
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

АРОМАНДИСЕ КАФЕ ОТ ПЕЧЕНА СПЕЛТА 100 г
36.90лв. 31.37лв. / 16.04 €

АРОМАНДИСЕ КАФЕ ОТ ПЕЧЕНА СПЕЛТА 100 г

ПРОМО

Коментари към Лесен домашен хляб със спелта

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Лесен домашен хляб със спелта
    www.framar.bg 
    на 05 December 2025 в 13:51
    Коментирайте "Лесен домашен хляб със спелта"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Спелтата - древното жито с модерна мисия
  • Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания
  • Кантучини със сушени плодове
  • Спелта със зеленчуци
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Алпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанкиАлпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанки

Алпийска хойхера, Алпийски алумруут, Коралови камбанки

от 05 дек 2025г.Прочети повече
Отстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъжОтстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъж

Отстраниха едновременно тумор в бъбрека и далака на 70-годишен мъж

от 05 дек 2025г.Прочети повече
Pegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децатаPegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децата

Pegcetacoplan води до пълна ремисия на рядко бъбречно заболяване при децата

от 04 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 35 дни, 2 часа и 47 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 44 дни, 23 часа
Всички

АНКЕТА

Засегнати ли сте от заболяването диабет?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Спелтата - древното жито с модерна мисия Спелтата - древното жито с модерна мисия

Спелтата - древното жито с модерна мисия

от 08 юли 2025г. Прочети повече
Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания

Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания

от 05 ное 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КОНЦИ ЗА ЗЪБИ НЕУТРАЛНИ ВЕЛСАМЕД 50 м

СУОНСЪН ФОСФАТИДИЛСЕРИН капсули 100 мг * 90

СЕНЗОР HIPPO H1 - ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР

ОМЕГА - 3 RX МАКСИМУМ капсули 900 мг * 150 НАТУРАЛ ФАКТОРС

СУОНСЪН КОЕНЗИМ Q10 капсули 100 мг * 50

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФРОМИЛИД 500 мг филмирани таблетки * 14 KRKA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 11:44:55

МИОКСАЗОН таблетки 250 мг * 25

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 11:26:16

НАРИВЕНТ назален спрей 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 11:10:07

МАСТИХА дъвчащи таблетки * 40

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 дек 2025г. в 11:09:50

ФРОМИЛИД 500 мг филмирани таблетки * 14 KRKA

Коментар на: В.М от 05 дек 2025г. в 11:08:47
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival