Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Лесен домашен хляб със спелта

Лесен домашен хляб със спелта

от 20 яну 2025г.
Редактор: Chef Framar
Лесен домашен хляб със спелта - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Да приготвите този домашен хляб ще ви отнеме под 2 часа от вашето време! Той  е по-вкусен, а и по-полезен, когато използвате качественото брашно от спелта Перун.

  • Време за подготовка: 30 минути
  • Време за втасване: 60 минути
  • Време за печене: 30 минути
  • Порции: 2 хляба

Необходими продукти

  • 500 г бяло брашно от спелта
  • 270 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 2 чаени лъжички сол
  • 2 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне

1. Подготовка на маята
Загрейте прясното мляко до топло (не вряло). Млякото трябва да е хладко (37-40°C) - ако е твърде горещо, ще убие маята.
В млякото добавете:

  • 3 супени лъжици от брашното
  • захарта
  • солта
  • маята

Разбъркайте добре и оставете сместа да удвои обема си.

2. Подготовка на тестото

  • Пресейте останалото брашно.
  • След като маената смес е удвоила обема си, добавете зехтина.
  • Постепенно добавяйте пресятото брашно.
  • В началото разбърквайте с дървена лъжица.
  • След това месете с ръце на набрашнен плот до получаване на гладко, хомогенно тесто. Не прекалявайте с месенето - тестото от спелта не изисква толкова продължително месене колкото обикновеното.

Ако тестото е много лепкаво, добавете още малко брашно, но внимателно - тестото трябва да остане меко.

3. Втасване и печене

  • Намажете тестото с олио.
  • Поставете го в намазнена найлонова торба.
  • Оставете да втаса на топло място докато удвои обема си.
  • Разделете тестото на две и оформете хлебчета.
  • Поставете ги в тава с хартия за печене.
  • Оставете да втасат още 30 минути на топло.За оптимално втасване, дръжте тестото на топло място (около 25-30°C). През зимата можете да включите фурната на 50°C за 2-3 минути, изключете я и оставете тестото да втасва вътре.
  • Поставете хлебчетата в студена фурна.
  • Включете фурната на 180°C.
  • Преди печене, намажете повърхността с разбито яйце за блясък.
  • Направете няколко леки нареза отгоре за по-добро изпичане.
  • Печете около 30 минути до златисто-кафяв цвят.
  • За по-хрупкава коричка, поставете купа с вода на дъното на фурната при печенето. За по-мека коричка, покрийте готовия хляб с чиста кърпа докато изстива.

-> Вижте още рецепти за домашен хляб във framar.bg

Полезни съвети

  • Хлябът със спелта е по-здравословен от обикновения бял хляб.
  • Тестото може да се използва и за содени хлебчета или козунак.
  • За разнообразие може да опитате варианта с кисело мляко вместо прясно. Можете да добавите семена по избор: слънчоглед, тиква, лен, чиа. Подходящи подправки: ким, анасон, или розмарин.
  • Експериментирайте със смес от брашна: 70% спелта и 30% ръжено или пълнозърнесто.
  • Съхранявайте хляба в памучна торба или хартиена кесия.
  • Хлябът със спелта се запазва пресен 2-3 дни на стайна температура.
  • Може да го нарежете и замразите за до 1 месец.
Още по темата:
  • Спелта със зеленчуци Спелта със зеленчуци
  • Кантучини със сушени плодове Кантучини със сушени плодове
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА СЪН
94.00лв.

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА СЪН

АРОМАНДИСЕ КАФЕ ОТ ПЕЧЕНА СПЕЛТА 100 г
36.90лв.

АРОМАНДИСЕ КАФЕ ОТ ПЕЧЕНА СПЕЛТА 100 г

Коментари към Лесен домашен хляб със спелта

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Лесен домашен хляб със спелта
    www.framar.bg 
    на 12 July 2025 в 06:02
    Коментирайте "Лесен домашен хляб със спелта"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания
  • Спелтата - древното жито с модерна мисия
  • Спелта със зеленчуци
  • Кантучини със сушени плодове
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готови смеси за домашен хляб. Кои са добри?

преди 2031 дни, 19 часа и 13 мин.

Домашен суджук - как го правите?

преди 2034 дни, 14 часа и 44 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 20 часа и 7 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 2 дни, 19 часа и 44 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 7 дни, 18 часа и 4 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 14 дни, 14 часа и 13 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival