Спелта
Спелтата е отглеждана още от дълбока древност и се счита за основен вид пшеница, от която произхождат всички настоящи. Съдържа над два пъти повече витамини, белтъчини и цинк. В България е позната още като динкел, лесно усвоим и натурален продукт, съчетал много ползи за човешкото здраве и пълноценно хранене.
Спелтата съдържа ниацин, микроелементи и е с редуцирано съдържание на глутен. Освен това е богата на фибри, магнезий, желязо, фосфор, бета-каротин и витамини от B групата. Тя спомага в борбата с излишните килограми и поддържа правилното функциониране на организма, подобрява кръвната циркулация, защитава ендокринната система, насърчава продуцирането на хормони.
Консумацията на динкел благоприятства нервната система, регулира нивата на холестерол, понижава риска от сърдечни заболявания, поддържа костите здрави и устойчиви. От този вид пшеница се приготвят различни хлябове и печива със страхотен вкус и аромат, богати на рибофлавин и витамин B2. В сварен вид може да замести картофите и ориза.
От спелта се приготвят мюсли, бира, макаронени изделия, безкофеиново кафе, основни ястия, салати и не само. Люспите от растението се използват в промишлеността, благодарение на които се запълват матраци, възглавници и мека мебел.
Те имат обезболяващо действие, успокояват мускулните спазми и болките в тялото. Всички продукти, в чиито състав влиза динкелът, са по-скъпи, тъй като производството на културата не е голямо, а търсенето зачестява. Спелтово брашно и зърна може да откриете в био магазините, както и в хипермаркетите.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: www.enbuenasmanos.com; megalindas.com
Снимки: viviendosanos.com; www.amandin.com;
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 15 гр. |
Мазнини | 2,4 гр. |
Въглехидрати | 70 гр. |
Калории | 337 кал. |
Витамини и минерали
Витамин A, витамин B6, магнезий, цинк, желязо |
Други
Други полезни | ниацин |
Коментари към Спелта