Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Спелта със зеленчуци

Спелта със зеленчуци

Спелта със зеленчуци - изображение

Спелтата е вид пшеница, съдържанието на протеини и влакна в нея е повече, отколкото в обикновена пшеница. Не се тори (защото така не се увеличава добивът) и не поема тежки метали. Ето затова тя е една от суперхраните в наши дни. Ако вече ви убедихме да я включите към режима си, ви представяме една рецепта, по която да приготвите полезните семена.

Необходими продукти:

  • 1 1/2 чаена чаша спелта
  • 400 мл. зеленчуков бульон
  • 1 консерва сушени домати (400 грама)
  • 2 супени лъжици олио
  • 2 чаени чаши нарязана тиквичка
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша нарязана зелена чушка
  • 1/2 чаена чаша нарязан лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 консерва черен боб (400 грама)
  • 3 супени лъжици свеж кориандър

Начин на приготвяне:

Измийте спелтата и я сложете да се вари заедно с прецедените сушени домати от консервата, бульона и 1 супена лъжица олио. Гответе на средна температура 25 минути, докато течността се абсорбира, а спелтата се свари напълно.

Сложете втората лъжица олио в тиган и го загрейте на средна степен. Добавете тиквичката и подправете с половината кимион и сол. Гответе за 5-7 минути, докато зеленчука покафенее леко. Оставете настрана и  го запазете топъл.

В същия тиган запържете чушката, лука, смачкайте скилидката чесън, подправете с останалия кимион и посолете.

Гответе в продължение на 5 минути, като разбърквате понякога. Добавете боба и гответе още 2-3 минути. Върнете тиквичките при останалите зеленчуци, изсипете и спелтата при тях. Разбъркайте, за да се комбинират всички съставки. Подправете с кориандър преди сервиране.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: readyseteat.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЛюбопитноБотаника