Спелта със зеленчуци
Спелтата е вид пшеница, съдържанието на протеини и влакна в нея е повече, отколкото в обикновена пшеница. Не се тори (защото така не се увеличава добивът) и не поема тежки метали. Ето затова тя е една от суперхраните в наши дни. Ако вече ви убедихме да я включите към режима си, ви представяме една рецепта, по която да приготвите полезните семена.
Необходими продукти:
- 1 1/2 чаена чаша спелта
- 400 мл. зеленчуков бульон
- 1 консерва сушени домати (400 грама)
- 2 супени лъжици олио
- 2 чаени чаши нарязана тиквичка
- 1 чаена лъжица кимион
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена чаша нарязана зелена чушка
- 1/2 чаена чаша нарязан лук
- 1 скилидка чесън
- 1 консерва черен боб (400 грама)
- 3 супени лъжици свеж кориандър
Начин на приготвяне:
Измийте спелтата и я сложете да се вари заедно с прецедените сушени домати от консервата, бульона и 1 супена лъжица олио. Гответе на средна температура 25 минути, докато течността се абсорбира, а спелтата се свари напълно.
Сложете втората лъжица олио в тиган и го загрейте на средна степен. Добавете тиквичката и подправете с половината кимион и сол. Гответе за 5-7 минути, докато зеленчука покафенее леко. Оставете настрана и го запазете топъл.
В същия тиган запържете чушката, лука, смачкайте скилидката чесън, подправете с останалия кимион и посолете.
Гответе в продължение на 5 минути, като разбърквате понякога. Добавете боба и гответе още 2-3 минути. Върнете тиквичките при останалите зеленчуци, изсипете и спелтата при тях. Разбъркайте, за да се комбинират всички съставки. Подправете с кориандър преди сервиране.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: readyseteat.com
Коментари към Спелта със зеленчуци