Канелени козуначени вързопчета
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 1 супена лъжица суха мая
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 3 1/2 чаена чаша брашно
- 1/2 чаена чаша захар
- 1 1/2 чаена лъжица кардамон
- 1 чаена лъжица сол
- 6 супени лъжици масло
за плънката:
- 6 супени лъжици масло
- 3 супени лъжици канела
- 1 1/2 чаена чаша кафява захар
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото в малка касерола, докато достигне около 50 градуса. Добавете маята и оставете да престоят 10-15 минути.
Добавете яйцето, брашното, захарта и кардамона към маята. Разбъркайте с миксер с приставка за тесто, докато се получи еластично и гладко тесто - за около 10 минути.
Постепенно добавете маслото - лъжичка по лъжичка, като продължавате да месите - по този начин ще се получат конците в тестото.
Прехвърлете омесеното тесто в купа, покрийте я с фолио и оставете да втаса под кърпа за около час - час и половина. Натиснете тестото надолу с юмрук и го покрийте плътно с найлоново фолио, след което охладете за една нощ в хладилник.
Сложете тестото върху добре набрашнен лист хартия за печене и го разточете. Покрийте с фолио и охладете за 30-60 минути.
Пригответе плънката с масло, канела и 1/2 чаена чаша от захарта.
Разпределете плънката върху 2/3 от тестото. Сгънете по начина, показан на следващата снимка, след което разточете тестото, за да се изтъни.
Нарежете тестото на ленти дебели около 2,5-3 сантиметра.
Всяка лента навийте спираловидно, за да се усуче. Увийте лентата около пръстите си и оформете възелче от нея.
Подредете вързопчетата в тави, застлани с хартия. Покрийте с фолио и оставете отново да втасат за 40-60 минути.
Опечете ги на 165 градуса за 25-30 минути, докато станат златистокафяви.
Останалата 1 чаена чаша кафява захар заедно с половин чаша вода загрейте в касерола, докато захарта се разтопи и започне да се получава сироп - за около 5 минути.
Намажете със сиропа козуначените вързопчета, изчакайте 5 минути и ги намажете отново, ако харесвате по-сиропираните десерти.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рецепти за козунак в хлебопекарна
- Великденски кифлички Зайчета от тесто с извара
- Козунак с марципанова паста
- Рецепти за солен козунак
- Козуначени кифлички със стафиди и ванилия
- Козунак
- Козунак на конци със захарни плодове и коктейлни черешки
- Козуначено руло с мед и мак
- Тънкости за приготвяне на сполучливи козунаци
- Пълнозърнест козунак с ядки, сушени плодове и локум
Коментари към Канелени козуначени вързопчета