Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Как са изглеждали някои от любимите ни храни, преди да бъдаткултивирани

Как са изглеждали някои от любимите ни храни, преди да бъдат култивирани

Как са изглеждали някои от любимите ни храни, преди да бъдат култивирани - изображение

Знаем, че голяма част от домашните животни са опитомени, но какво се е случило с растенията? Селективното размножаване в продължение на стотици години променя храната, която ядем. Използването на генното инженерство за тази цел повдига много въпроси. Тук ви представяме как са изглеждали някои растения преди хиляди години, много преди да започнат хората да ги култивират, както и техните съвременни потомци.

Диня

Диня

Дивата диня, предшественик на съвременната, е пустинно растение. Сърцевината й представлява гъста бяла и изключително горчива каша. Бедуините твърдят, че от този вид на плода, може да се прави хляб, а от семената се извлича масло, което се използва при производството на сапун и лекарства.

Банан

банан

Бананът е пример за ранно култивирано растение. Дивите плодове имат доста твърди семена и са с диаметър до 5 милиметра. Милиони хора в развиващите се страни познават само един сорт зелени банани (плантейн), които ползват за готвене. Те могат да бъдат пържени, печени или варени. Дори могат да се използват за производството на бананова бира или бананово вино.

Патладжан

патладжан

Оригиналът на патладжана всъщност е плевел, който е токсичен за животните. Съвременните обикновено са лилави на цвят, но има и бели овални сортове, които наистина приличат на яйце (на английски буквалният превод на думата патладжан, eggplant, е растение яйце).

Морков

морков

Дивият морков първоначално е култивиран заради листата си и се е смятал за полезен плевел. Те привличат оси и пеперуди и увеличават производството на домати, които обикновено се садят в близост до тях. Оранжевите моркови, които сме свикнали да виждаме днес, се появяват в Холандия едва през 17 век.

Царевица

царевица

Преди култивирането й, царевицата е била с размери от 2,5 сантиметра и е имала само по един кочан на растение. Въпреки че сега обикновено виждаме само класически жълти кочани по пазарите, има много красиви многоцветни сортове, които приличат повече на стъклени мъниста, отколкото на зърна царевица.

Домат

домат

Доматите променят своя вид, размер и вкус, след като биват култивирани, но някои първобитни народи продължават да ги консумират в първоначалния им вид, тъй като те са добър източник на калий и витамин С. Когато Колумб ги внася в Европа от Америка, средновековните европейци смятат, че плодчетата са отровни и ги отглеждат като декоративно растение.

Ягода

ягода

Дивата ягода е малка и с деликатен аромат, който се губи през годините на отглеждане. Вижте тази ягода с формата на слон, тя е много симпатична, но не е толкова ароматна, колкото дивия си братовчед.

Картофи

картофи

Само погледнете тези различни по форма и размер картофи. В нашата страна се придържаме основно към един вид, а останалите са до голяма степен непознати за нас. За наш късмет, има някои организации в Южна Америка, които не само поддържат голямо разнообразие от видове, но и работят за популяризирането им по света. Така че кой знае, може би някой ден ще ги видим и по нашите пазари.

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаИсторияРецептиЛайфстайлНовиниДиетиЛеченияБотаникаХрани и ястияПсихологияАнкети