Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как и колко да варим картофите - част 1

Как и колко да варим картофите - част 1

Как и колко да варим картофите - част 1 - изображение

Картофите са един от продуктите, които най-често присъстват на българската трапеза. Дълъг и списъкът с ястия, приготвени от тях, а колкото до термичната обработка - всички познати варианти са подходящи и резултатите винаги са вкусни.

Ще обърнем внимание на сваряването на кореноплода. В това отношение има два начина да се подходи - да сварим картофите до степен, за да бъдат подходящи за консумация или да ги сварим с мисъл, с идея какво следва да направим след това, защото... има значение.

Предлагаме ви да видим различни моменти от варенето, които се определят в зависимост от това какво ястие искаме да получим.


Картофено пюре

За картофено пюре се препоръчва сорт картофи с високо съдържание на нишесте. Крайният продукт се получава нежен и пухкав, разбира се, и много калоричен.

Съвет: слагайте картофите във вече вряща вода.


Супа или салата

Подходящ сорт за направата на супи и салати са така наречените восъчни картофи. Те са най-добри за сваряване, като запазват максимално формата си, благодарение на ниското съдържание на нишесте в тях (около 16%), а сварената вътрешност има мека текстура. Тези картофи обикновено не са много големи, размерът им е приблизително колкото женски юмрук, тънкокожи са. Могат да бъдат златисти, червени или лилави.


Да сварим картофите цели или да ги нарежем на кубчета

Общовалидното и в двата случая е, че картофите (или кубчетата) трябва да бъдат с максимално близки размери, за да се приготвят едновременно за едно и също време.

Съвет: ако варите картофи за супа, може да ги нарежете на кубчета, само ги изплакнете под течаща вода, за да се отмие нишестето от тях.

картофи


Обелени или необелени

По-добре е да не обелвате картофите, особено ако са пресни. Първо, така се получават по-вкусни, защото обелката предпазва вътрешността от излишното въздействие на водата. Най-добрите вкусови качества, както и най-полезните вещества на картофите, са заедно с кората.

Вторият момент е, че ястията от клубени, които са сварени необелени, са "по-домашни" и трето, така се запазва специфичният аромат на варени картофи. В случай че не разполагате с много време, разрежете зеленчука на 2-3 части.

Преди да се заемете с приготвянето на картофите, отстранете всички зелени части по тях, които е възможно да се образуват под въздействието на светлината (при прекомерно излагане на такава). Тези участъци не се консумират, защото за вредни.


С какво се подправя водата, в която се варят картофите

Картофите прекрасно поемат вкуса на продуктите, с които се готвят, затова подсолете водата, когато сте решили от тях да направите супа или салата. Ако крайната ви цел е картофено пюре обаче, сол не трябва да се добавя в течността, защото подправката ще попречи за постигането на идеална консистенция на пюре.

За по-добър вкус на картофите по време на варенето може да добавите пикантни билки и подправки (или смеси от такива).

Някои готвачи готвят клубените в зеленчуков или пилешки бульон, други добавят растително олио или масло, скилидки чесън, лук или целина, трети - зърна черен пипер, магданоз и розмарин. И да не забравим копъра - той идеално се съчетава с любимите картофи.

картофи


В следващата част на статията ще разберем колко време трябва да варим картофите, как да определим готовността им и ще разгледаме алтернативата на сваряването им.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияАлт. медицинаИсторияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНовиниДиетиБотаникаЛечения