Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как и колко да варим картофите - част 1

Как и колко да варим картофите - част 1

от 07 сеп 2018г.
Как и колко да варим картофите - част 1 - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Картофите са един от продуктите, които най-често присъстват на българската трапеза. Дълъг и списъкът с ястия, приготвени от тях, а колкото до термичната обработка - всички познати варианти са подходящи и резултатите винаги са вкусни.

Ще обърнем внимание на сваряването на кореноплода. В това отношение има два начина да се подходи - да сварим картофите до степен, за да бъдат подходящи за консумация или да ги сварим с мисъл, с идея какво следва да направим след това, защото... има значение.

Предлагаме ви да видим различни моменти от варенето, които се определят в зависимост от това какво ястие искаме да получим.


Картофено пюре

За картофено пюре се препоръчва сорт картофи с високо съдържание на нишесте. Крайният продукт се получава нежен и пухкав, разбира се, и много калоричен.

Съвет: слагайте картофите във вече вряща вода.


Супа или салата

Подходящ сорт за направата на супи и салати са така наречените восъчни картофи. Те са най-добри за сваряване, като запазват максимално формата си, благодарение на ниското съдържание на нишесте в тях (около 16%), а сварената вътрешност има мека текстура. Тези картофи обикновено не са много големи, размерът им е приблизително колкото женски юмрук, тънкокожи са. Могат да бъдат златисти, червени или лилави.


Да сварим картофите цели или да ги нарежем на кубчета

Общовалидното и в двата случая е, че картофите (или кубчетата) трябва да бъдат с максимално близки размери, за да се приготвят едновременно за едно и също време.

Съвет: ако варите картофи за супа, може да ги нарежете на кубчета, само ги изплакнете под течаща вода, за да се отмие нишестето от тях.

картофи


Обелени или необелени

По-добре е да не обелвате картофите, особено ако са пресни. Първо, така се получават по-вкусни, защото обелката предпазва вътрешността от излишното въздействие на водата. Най-добрите вкусови качества, както и най-полезните вещества на картофите, са заедно с кората.

Вторият момент е, че ястията от клубени, които са сварени необелени, са "по-домашни" и трето, така се запазва специфичният аромат на варени картофи. В случай че не разполагате с много време, разрежете зеленчука на 2-3 части.

Преди да се заемете с приготвянето на картофите, отстранете всички зелени части по тях, които е възможно да се образуват под въздействието на светлината (при прекомерно излагане на такава). Тези участъци не се консумират, защото за вредни.


С какво се подправя водата, в която се варят картофите

Картофите прекрасно поемат вкуса на продуктите, с които се готвят, затова подсолете водата, когато сте решили от тях да направите супа или салата. Ако крайната ви цел е картофено пюре обаче, сол не трябва да се добавя в течността, защото подправката ще попречи за постигането на идеална консистенция на пюре.

За по-добър вкус на картофите по време на варенето може да добавите пикантни билки и подправки (или смеси от такива).

Някои готвачи готвят клубените в зеленчуков или пилешки бульон, други добавят растително олио или масло, скилидки чесън, лук или целина, трети - зърна черен пипер, магданоз и розмарин. И да не забравим копъра - той идеално се съчетава с любимите картофи.

картофи


В следващата част на статията ще разберем колко време трябва да варим картофите, как да определим готовността им и ще разгледаме алтернативата на сваряването им.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:
  • Тиквички на фурна с домати и картофи Тиквички на фурна с домати и картофи
  • Пюре от тиквички и картофи с лук и сметана Пюре от тиквички и картофи с лук и сметана
  • Брамбораки - чешки картофени палачинки Брамбораки - чешки картофени палачинки
  • Пилешко филе с картофи и гъби, запечени със сметана и майонеза Пилешко филе с картофи и гъби, запечени със сметана и майонеза
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г
5.00лв.

ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г

ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
5.60лв.

ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г

ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ НОПАЛ капсули * 60
37.50лв.

ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ НОПАЛ капсули * 60

РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189
24.00лв.

РЕНДЕ ЗА РЯЗАНЕ НА КАРТОФИ RAZ189

КАРТОФЕНО НИШЕСТЕ 200 г ЗДРАВНИЦА
6.00лв.

КАРТОФЕНО НИШЕСТЕ 200 г ЗДРАВНИЦА

ХИП ПЮРЕ РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
4.80лв.

ХИП ПЮРЕ РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г

Коментари към Как и колко да варим картофите - част 1

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как и колко да варим картофите - част 1
    www.framar.bg 
    на 03 July 2025 в 06:01
    Коментирайте "Как и колко да варим картофите - част 1"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Лилави картофи - състав и полезни свойства
  • Тиквички на фурна с домати и картофи
  • Пюре от тиквички и картофи с лук и сметана
  • Намалете високата температура със суров картоф
  • Брамбораки - чешки картофени палачинки
  • Пилешко филе с картофи и гъби, запечени със сметана и майонеза
  • Сладък картоф
  • Картофена диета за отслабване – същност, варианти и предимства
  • Полезни свойства и приложения на картофите
  • Изсветлете тъмните петна под мишниците със суров картоф
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 19 дни, 13 часа и 45 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 74 дни, 8 часа и 36 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 5 дни, 14 часа и 12 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 7 дни, 6 часа и 53 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 19 дни, 20 часа и 46 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 23 дни, 13 часа и 3 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИШИ СОЛЕЙ АВТОБРОНЗИРАЩО МЛЯКО ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО 100 мл

ЛА РОШ ТОЛЕРИАН СЕНЗИТИВ ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 40 мл

ЛИПОКАНТЕ таблетки 1 мг * 30

ИМУРАН таблетки 50 мг * 100

ЛИПОКАНТЕ таблетки 2 мг * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 21:34:27

ЛЕВЗЕЯ ПЛЮС 10 мл

Коментар на: В12 от 02 юли 2025г. в 20:39:41

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 20:27:07

БАНЕОЦИН маз 20 г

Коментар на: DOBROMIR SIMOV от 02 юли 2025г. в 19:34:48

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юли 2025г. в 17:28:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival