Начало Хранене Рецепти Напитки Безалкохолни коктейли и сокове Как да си приготвим домашно овесено мляко

Как да си приготвим домашно овесено мляко

Как да си приготвим домашно овесено мляко - изображение

Овесеното мляко е лесноусвоима и питателна напитка, която е чудесна алтернатива на животинското. То благоприятства чревната флора, засища, нормализира холестерола и е богато на желязо, калций, магнезий, омега 6 мастни киселини, мед, цинк, калий и други.

Напитката е със 100% растителен произход, може да се консумира както топла, така и студена, за директна консумация или готвене. Млякото би могло да издържи от 4 до 5 дена, ако се съхранява на хладно място. За да си приготвите напитката в домашни условия, са ви необходими:

 

  • 50 грама овесени ядки
  • 1 литър вода
  • 1/4 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

 

Начин на приготвяне:

 

Сложете ядките в бурканче и налейте водата. Оставете сместа да престои за една нощ.

овесено мляко

На следващия ден прецедете и разбийте с блендер ядките, смесени със солта и ванилията в продължение на две минути.

 овесено мляко

Сложете получената смес в марля или тензух, завържете краищата и я оставете да се отцежда. Отделената течност сварете, охладете и прецедете повторно по същия начин. Налейте млякото в бурканчета и охладете. Консумирайте топло или студено. Пригответе и се насладете на вкуса на овесеното мляко.

овесено мляко

Една чаена чаша от 250 милилитра мляко съдържа 169 калории, 41,7 въглехидрати, 10.7 милиграма натрий, 0.8 грама мазнини, 4,2 грама фибри и 2.5 грама протеини.


За framar.bg: Русиана Михайлова

Източник и снимки: www.natursan.net

Още по темата:

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиХранене при...ЛюбопитноДиетиБотаникаЛайфстайлИсторияАлтернативна медицинаТестовеНовиниСнимкиСъставкиЛеченияВидео