Как да си приготвим домашно овесено мляко
Овесеното мляко е лесноусвоима и питателна напитка, която е чудесна алтернатива на животинското. То благоприятства чревната флора, засища, нормализира холестерола и е богато на желязо, калций, магнезий, омега 6 мастни киселини, мед, цинк, калий и други.
Напитката е със 100% растителен произход, може да се консумира както топла, така и студена, за директна консумация или готвене. Млякото би могло да издържи от 4 до 5 дена, ако се съхранява на хладно място. За да си приготвите напитката в домашни условия, са ви необходими:
- 50 грама овесени ядки
- 1 литър вода
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Сложете ядките в бурканче и налейте водата. Оставете сместа да престои за една нощ.
На следващия ден прецедете и разбийте с блендер ядките, смесени със солта и ванилията в продължение на две минути.
Сложете получената смес в марля или тензух, завържете краищата и я оставете да се отцежда. Отделената течност сварете, охладете и прецедете повторно по същия начин. Налейте млякото в бурканчета и охладете. Консумирайте топло или студено. Пригответе и се насладете на вкуса на овесеното мляко.
Една чаена чаша от 250 милилитра мляко съдържа:
- 169 калории
- 41,7 въглехидрати
- 10,7 милиграма натрий
- 0,8 грама мазнини
- 4,2 грама фибри
- 2.5 грама протеини
Съвети:
Заменете водата с прясно мляко, ако нямате непоносимост или алергия към млечните продукти. За целта са ви необходими 1 литър прясно мляко, 1 чаена чаша овесени ядки и 1-2 супени лъжици захар. Пригответе напитката като измиете овесените ядки и сложите прясното мляко да заври. Когато това стане изсипете овеса в него и оставете да се вари на слаб огън при затворен капак в продължение на 2 часа. След това сложете 1-2 супени лъжици захар, свалете от котлона, оставете да изстине до стайна температура и прецедете.
Друг начин за приготвяне с прясно мляко е в термос. Измитият овес се изсипва в термос и се залива с врящо мляко, затваря се съда и се оставя за една нощ да престои. На сутринта лечебната напитка е готова. Получава се мляко с "вкусен" кремав оттенък и страхотен аромат. Препоръчително е да се пие топло.
Използвайте млякото от овесени ядки като самостоятелна напитка, в комбинация с горещ шоколад или в закуска с мюсли, чиа пудинг. Може да го използвате като заместител на прясното мляко в някои рецепти за сладкиши и десерти.
natursan.net
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АВЕНА ФИН ЗЕЛЕН ОВЕС прах 250 г
А - ДЕРМА ЕКЗОМЕГА КОНТРОЛ ЕМОЛИЕНТНО ДУШ - ОЛИО ЗА БАНЯ ЗА СУХА КОЖА 200 мл
А-ДЕРМА ДЕРМАЛИБУР+ ЦИКА ВЪЗСТАНОВЯВАЩ БАЛСАМ ЗА УСТНИ 15 мл
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 1 N АБАНОСОВО ЧЕРНО
РЕВОЛЮШЪН HAIRCARE ХИДРАТИРАЩ ШАМПОАН ЗА СУХА КОСА С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА 250 мл
ЯМАМОТО НУТРИШЪН АБАУТ БРЕКФАСТ 600 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Напитки
- Безалкохолни коктейли и сокове
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Вредна ли е лактозата?
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
- Диета с избягване на млечни продукти
- Какво представлява лактозата - ползи и непоносимост
Коментари към Как да си приготвим домашно овесено мляко