Как да си направим домашни екстракти за печива и десерти
Често се случва, на един или друг десерт, за да се разкрие вкусът напълно, да не му достига една съвсем малка подробност - 1-2 капки есенция или екстракт. Когато нямаме възможност да купим какъвто и да било аромат, можем да си го приготвим вкъщи. Изглежда сложно, но само на пръв поглед. Повече време отнема "накисването" на продукта, за да ни даде целия си вкус и аромат.
Розова вода
Подходящи са свежи розови листа - венчелистчета (домашни, не купешки) и сушени пъпки чаена роза. Колкото по-малко вода използвате, толкова по-наситена есенция ще получите. Налейте вода в малка тенджерка, нека да заври и прибавете листенцата или пъпките от роза. Изключете котлона, затворете съда с капак и оставете за 1 нощ. На сутринта прецедете водата, налейте я в малки шишенца, затворете ги плътно и съхранявайте в хладилник.
Екстракт от зелен лимон (лимон, портокал)
Отстранете кората на един лимон, колкото е възможно по-тънко, постарайте се да не хващате от бялата горчива част. Сложете я в буркан и залейте с 50 мл вода и 50 мл водка. Поставете на сухо и прохладно място в продължение на 1 седмица. След това прецедете и може да използвате по предназначение.
Ягодов екстракт
За приготвянето му ви трябват 500 грама ягоди. Почистете ги от опашчиците, нарежете на тънки плочки. Сложете в малка тенджерка, залейте с 1 чаша вода и 1/2 чаша захар. Оставете да заври на бавен огън и варете в продължение на 30 минути. След това прецедете ягодите с помощта на марля. Получената течност излейте обратно в тенджерата и нека се вари на тих огън, докато не се сгъсти до състояние на сироп. Оставете да изстине и сложете в хладилника.
Ментов екстракт
Внимателно измийте и подсушете листа мента (около 1/4 чаша), нарежете ги и сложете в буркан. Налейте 100 грама водка и 100 грама вода, затворете съда и разклатете няколко пъти. Оставете да престои 3 седмици, периодично разклащайте. Преди да използвате, прецедете.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТРИМАРТ СОДА БИКАРБОНАТ прах 1000 г
БИОХЕРБА ОВЕСЕНО БРАШНО 500 г
ЗОЯ БИО ОБЛЕПИХА прах 60 г
ЗОЯ БИО ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ЯБЪЛКИ И КРУШИ С ЙОГУРТ 190 г
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА С МЛЯКО 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Билкови тинктури - приготвяне, рецепти и употреба
- Ябълков сладкиш с грис
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
- Портокалово реване с грис
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Десерт от цедено кисело мляко с райска ябълка, ядки и мед
- Лимонови масленки с пудра захар
Коментари към Как да си направим домашни екстракти за печива и десерти