E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)
Характеристика
Екстрактът от паприка се получава от плодовете на червената чушка (Capsicum annuum L.) и е одобрен от ЕС като естествен оцветител и ароматизатор за храни и напитки под наименованието E 160c. Натуралната паприка или червеният пипер чили е растение от семейството на Беладоната. Други имена на добавката са екстракт от червен пипер, паприка олеорезин (мастноразтворим екстракт от плодовете на Capsicum annuum или Capsicum frutescens), капсантин или капсорубин.
Екстрактът от паприката е натурален хранителен оцветител с жълто-оранжев цвят и има остър пикантен вкус. Капсатинът и капсорубинът са каротеноидни пигменти и основни оцветители, съдържащи се в добавката, а основният ароматизатор в нея е капсаицинът. Капсантинът се използва във фуражи за домашни птици, за да се увеличи интензивността на цвета на яйчния жълтък. Известно е, че добавката съдържа голямо разнообразие от други цветни съединения.
Извличане на екстракта от паприка
За получаването на добавката се изсушават и смилат чушките, преди червеният пипер да се екстрахира с помощта на някои от следните разтворители: трихлоретилен, ацетон, пропан-2-ол, метанол, етанол, хексан. Впоследствие разтворителят се отстранява.
Състав
В състава на Е 160с влизат мастни киселини: линолова, линоленова, палмитинова, стеаринова, олеинова. Характеризира се със специфичен вкус, който не се усеща при консумиране на малки количества. Добавката е устойчива на светлина и високи температури. Запазва цвета на продукта продължително време.
Капсантинът, съдържащ се в екстракта от червен пипер, има червен до оранжев цвят. Съдържа витамините A, B, C и малки количества цинк, мед, селен, кобалт, молибден и други.
Употреба
Използва се в хранителната промишленост за оцветяване на майонеза, маргарин, масло, сосове, сладолед, сирена, кисели млека, пушени продукти, мармалади, колбаси и други. Добавката E 160c може да се открие в месни продукти, яйца, сирене, пилешки пайове и в други хранителни продукти. В селското стопанство намира приложение в приготвянето на комбиниран фураж.
Добавката е позволена да се влага в храни, с изключение на месни заготовки и преработено месо, в които е разрешено до 19 мг/кг продукт. Не се използва E 160c в храни, при които използването на оцветители е специално забранено.
Въздействие върху човека
Е 160с се определя като безопасно вещество. В някои случаи добавката може да раздразни очите и дори да причини временна слепота. Консумирането на много големи количества може да намали ефективността на вкусовите рецептори. Въпреки това, този естествен оцветител обикновено се счита за безопасен в хранителните продукти, одобрени от ЕС, но е забранен в Австралия.
fao.org
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕСТИ ДАНТЕ ДЕЛИКАТЕН САПУН ЗА ДЕЦА 250 гр.
ФЕМИНОРМ ОСТЕО капсули * 30
ЛОГОНА ВИТАЛИЗИРАЩ ШАМПОАН С ОРГАНИЧЕН НЕВЕН ЗА ЧУВСТВИТЕЛЕН СКАЛП 250 мл
ЗДРАВЕ БЕБЕШКИ ШАМПОАН ЗА КОСА С АЛОЕ 250 мл
ИСЛА ДЖУНИЪР пастили * 20
ТИНКТУРА ОТ ЗЛАТЕН КОРЕН 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Оцветители
- Екстракт от маслинови листа – ползи и странични ефекти
- E160(b) Анато, биксин, норбиксин
- Билкови тинктури - приготвяне, рецепти и употреба
- Екстракт от кокоши ембрион дава мощен тласък на здравето
- E160(a) Алфа-, бета-, гама - каротини
- Домашен канелен екстракт
- Паприкаш с пилешко месо
- E160(f) Етилов естер на b-апо-8-каротинова киселина
- Пригответе си билкова тинктура в домашни условия
- Как да си направим екстракт от мента?
Коментари към E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)