E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)
Характеристика
Екстрактът от паприка се получава от плодовете на червената чушка (Capsicum annuum L.) и е одобрен от ЕС като естествен оцветител и ароматизатор за храни и напитки под наименованието E 160c. Натуралната паприка или червеният пипер чили е растение от семейството на Беладоната. Други имена на добавката са екстракт от червен пипер, паприка олеорезин (мастноразтворим екстракт от плодовете на Capsicum annuum или Capsicum frutescens), капсантин или капсорубин.
Екстрактът от паприката е натурален хранителен оцветител с жълто-оранжев цвят и има остър пикантен вкус. Капсатинът и капсорубинът са каротеноидни пигменти и основни оцветители, съдържащи се в добавката, а основният ароматизатор в нея е капсаицинът. Капсантинът се използва във фуражи за домашни птици, за да се увеличи интензивността на цвета на яйчния жълтък. Известно е, че добавката съдържа голямо разнообразие от други цветни съединения.
Извличане на екстракта от паприка
За получаването на добавката се изсушават и смилат чушките, преди червеният пипер да се екстрахира с помощта на някои от следните разтворители: трихлоретилен, ацетон, пропан-2-ол, метанол, етанол, хексан. Впоследствие разтворителят се отстранява.
Състав
В състава на Е 160с влизат мастни киселини: линолова, линоленова, палмитинова, стеаринова, олеинова. Характеризира се със специфичен вкус, който не се усеща при консумиране на малки количества. Добавката е устойчива на светлина и високи температури. Запазва цвета на продукта продължително време.
Капсантинът, съдържащ се в екстракта от червен пипер, има червен до оранжев цвят. Съдържа витамините A, B, C и малки количества цинк, мед, селен, кобалт, молибден и други.
Употреба
Използва се в хранителната промишленост за оцветяване на майонеза, маргарин, масло, сосове, сладолед, сирена, кисели млека, пушени продукти, мармалади, колбаси и други. Добавката E 160c може да се открие в месни продукти, яйца, сирене, пилешки пайове и в други хранителни продукти. В селското стопанство намира приложение в приготвянето на комбиниран фураж.
Добавката е позволена да се влага в храни, с изключение на месни заготовки и преработено месо, в които е разрешено до 19 мг/кг продукт. Не се използва E 160c в храни, при които използването на оцветители е специално забранено.
Въздействие върху човека
Е 160с се определя като безопасно вещество. В някои случаи добавката може да раздразни очите и дори да причини временна слепота. Консумирането на много големи количества може да намали ефективността на вкусовите рецептори. Въпреки това, този естествен оцветител обикновено се счита за безопасен в хранителните продукти, одобрени от ЕС, но е забранен в Австралия.
fao.org
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕВИВ СЪН КЕЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО SPF 50 250 мл
ЛИЕРАК ДИОПТИ ПОШ ГЕЛ ПРОТИВ ТОРБИЧКИ ПОД ОЧИТЕ 15 мл
СИЙСТАРС КУУЛ НИМФ КАЛНА МАСКА 100 мл
РЕВОЛЮШЪН SKINCARE ХИДРАТИРАЩИ ПАЧОВЕ ЗА УСТНИ С ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА * 30
ДАВИНЕС ШАМПОАН СЕБУМ КОНТРОЛ 250 мл.
КЛОРАН СЕБОРЕГУЛИРАЩ ШАМПОАН ЗА МАЗНА КОСА С ЕКСТРАКТ ОТ КОПРИВА 400 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Оцветители
- Билкови тинктури - приготвяне, рецепти и употреба
- E160(a) Алфа-, бета-, гама - каротини
- E160(b) Анато, биксин, норбиксин
- Екстракт от кокоши ембрион дава мощен тласък на здравето
- Пригответе си билкова тинктура в домашни условия
- Как да си направим екстракт от мента?
- E160(d) Ликопен
- E160(f) Етилов естер на b-апо-8-каротинова киселина
- Домашна ванилова паста за сладкиши и сладоледи
- Връзка между пелина и абсента
Коментари към E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)