Начало Хранене Е-тата в храните Оцветители E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин

E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)

E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin) - изображение

Характеристика:

Натуралната паприка или червеният пипер чили е растение от семейството на Беладоната, има остър, пикантен вкус. Екстрактът от паприката е натурален хранителен оцветител с жълто-оранжев цвят; капсатинът и капсорубинът са каротеноидни пигменти, съдържащи се в добавката.

В състава на Е 160с влизат мастни киселини: линолева, линоленова, палмитинова, стеаринова, олеинова. Характеризира се със специфичен вкус, устойчива е на светлина и високи температури, запазва цвета на продукта продължително време. Вкусът не се усеща при малки количества. Добавката е разрешена за употреба във всички страни, с изключение на Австралия.

Употреба:

Използва се в хранителната промишленост за оцветяване на майонеза, маргарин, масло, сосове, сладолед, сирена, кисели млека, пушени продукти, мармалади, колбаси и др. В селското стопанство намира приложение в приготвянето на комбиниран фураж.

Въздействие върху човека:

Е 160с се определя като безопасно вещество. До днес, нито едно изследване не е потвърдило токсичността на оцветителя и не е установило нито едно вредно негово свойство. Алергични реакции също не са наблюдавани.

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноРецептиНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаСпортНормативни актовеЛеченияХранене при...Храни и ястияИстория