E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)

Характеристика
Екстрактът от паприка се получава от плодовете на червената чушка (Capsicum annuum L.) и е одобрен от ЕС като естествен оцветител и ароматизатор за храни и напитки под наименованието E 160c. Натуралната паприка или червеният пипер чили е растение от семейството на Беладоната. Други имена на добавката са екстракт от червен пипер, паприка олеорезин (мастноразтворим екстракт от плодовете на Capsicum annuum или Capsicum frutescens), капсантин или капсорубин.
Екстрактът от паприката е натурален хранителен оцветител с жълто-оранжев цвят и има остър пикантен вкус. Капсатинът и капсорубинът са каротеноидни пигменти и основни оцветители, съдържащи се в добавката, а основният ароматизатор в нея е капсаицинът. Капсантинът се използва във фуражи за домашни птици, за да се увеличи интензивността на цвета на яйчния жълтък. Известно е, че добавката съдържа голямо разнообразие от други цветни съединения.
Извличане на екстракта от паприка
За получаването на добавката се изсушават и смилат чушките, преди червеният пипер да се екстрахира с помощта на някои от следните разтворители: трихлоретилен, ацетон, пропан-2-ол, метанол, етанол, хексан. Впоследствие разтворителят се отстранява.
Състав
В състава на Е 160с влизат мастни киселини: линолова, линоленова, палмитинова, стеаринова, олеинова. Характеризира се със специфичен вкус, който не се усеща при консумиране на малки количества. Добавката е устойчива на светлина и високи температури. Запазва цвета на продукта продължително време.
Капсантинът, съдържащ се в екстракта от червен пипер, има червен до оранжев цвят. Съдържа витамините A, B, C и малки количества цинк, мед, селен, кобалт, молибден и други.
Употреба
Използва се в хранителната промишленост за оцветяване на майонеза, маргарин, масло, сосове, сладолед, сирена, кисели млека, пушени продукти, мармалади, колбаси и други. Добавката E 160c може да се открие в месни продукти, яйца, сирене, пилешки пайове и в други хранителни продукти. В селското стопанство намира приложение в приготвянето на комбиниран фураж.
Добавката е позволена да се влага в храни, с изключение на месни заготовки и преработено месо, в които е разрешено до 19 мг/кг продукт. Не се използва E 160c в храни, при които използването на оцветители е специално забранено.
Въздействие върху човека
Е 160с се определя като безопасно вещество. В някои случаи добавката може да раздразни очите и дори да причини временна слепота. Консумирането на много големи количества може да намали ефективността на вкусовите рецептори. Въпреки това, този естествен оцветител обикновено се счита за безопасен в хранителните продукти, одобрени от ЕС, но е забранен в Австралия.
fao.org
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕЛЕА КРЕМ - БОЯ ЗА КОСА 3 / 22 ПАТЛАДЖАН
МАКЕДОНСКИ КРЕМ БЕБЕ С ПАНТЕНОЛ, ЕКСТРАКТ ОТ НЕВЕН И ЛАЙКА 50 мл.
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН ПЛОДОВ САПУН С ЧЕРВЕНО ГРОЗДЕ И БОРОВИНКА 250 гр.
ПАСТА ЗА ЗЪБИ БИЛКА С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 75 мл
КОЛОНПРОТЕКТ гел при хемороиди 50 мл
МАГНАЛАБС ЛИПОНИЛ МАКС капсули * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Оцветители
- Домашен какаов екстракт
- Екстракт от кокоши ембрион дава мощен тласък на здравето
- Как да си направим екстракт от ванилия?
- Как да си направим екстракт от мента?
- Как да си направим екстракт от какао?
- Домашни ароматни екстракти за сладкиши
- E160(a) Алфа-, бета-, гама - каротини
- E160(b) Анато, биксин, норбиксин
- E160(d) Ликопен
- E160(f) Етилов естер на b-апо-8-каротинова киселина
Коментари към E160(c) - Екстракт паприка, капсантин, капсорубин (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)