Как да варим ориза

Как да сварим ориза? Въпрос, който вълнува най-често неопитните домакини. Всъщност, приготвянето на ориза не е никак сложно, но има своите тънкости, които трябва да се вземат под внимание.
В какъв съд е необходимо да варим ориза?
Съдът не е от значение, може да използвате тенджера, тиган или каквото предпочетете.
Колко вода трябва да използваме?
Количеството вода зависи от вида на ориза. Различаваме няколко сорта: червен, кафяв, бял, дългозърнест, кръглозърнест и див. За сваряването на 200 грама от продукта ще са ви необходими:
- дългозърнест ориз - 450 мл вода;
- обикновен къс ориз - 450 мл вода;
- кафяв ориз - 500 мл вода;
- див ориз - 550 мл вода.
Универсалното правило е количеството вода да бъде два пъти повече от това на ориза.
Колко време е нужно, за да се свари оризът?
Времето на варене също пряко зависи от вида на продукта:
- дългозърнест - 20 минути;
- къс - 20 минути;
- кафяв - 50 минути;
- див - 50 минути.
Тайната на приготвянето:
1. Преди да сварите ориза, може да го запържите леко в олио. След това добавяте врящата вода или бульона и разбърквате. Варете на слаб огън.
2. Най-добре е да използвате съдове с дебели стени.
3. Не разбърквайте често ориза по време на варене (веднъж е достатъчно)!
4. Използвайте различни подправки за овкусяване - оризът се съчетава добре с болшинството от тях.
5.За да придобие оризът жълтеникав оттенък, може да използвате джинджифил, настърган чесън или лук.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Как да си приготвите оризово брашно?
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
- Ориз с морски дарове в сметанов сос
- Оризови спагети
- Ориз
- Пийте оризов квас за изцеление от остеохондроза и пречистване на ставите
- Седемдневна оризова диета
Коментари към Как да варим ориза