Каква е разликата между дългозърнест, среднозърнест и късозърнест ориз

Оризът е добре познат и широко използван продукт у нас. Перфектното му приготвяне не е лесна задача. Освен това съществуват различни сортове с нееднаква големина на зрънцата и невинаги е възможно да се разбере кой вид за какво ястие е подходящ. Докато някои рецепти казват точно какъв ориз да използвате, при други не е така и познаването на приложенията на различните видове ориз - дългозърнест, среднозърнест и късозърнест - могат да ви гарантират вкусно и завършено ястие.
Дългозърнест ориз
Обикновено зрънцата на дългозърнестия ориз са около 4-5 пъти по-дълги от ширината. За начинаещи готвачи този сорт е най-подходящ за готвене. Той не се слепва и не става твърде пухкав - способност, която имат по-скоро другите видове ориз. Вместо това, всички зърна остават разделени и се получава суха и приятна текстура. Най-популярните видове са басмати и жасминовият ориз.
Среднозърнест ориз
Зрънцата на среднозърнестия ориз са около 2-3 пъти по-дълги от ширината. С леко грапавата си повърхност с този сорт може да приготвяте по-пухкави гарнитури или ястия, като ризото или паеля.
Късозърнест ориз
Късозърнестият ориз често се бърка със среднозърнест, но той е колкото широк, толкова и дълъг. Зърната се залепят едно за друго, което прави този вид най-подходящ за суши, пудинг или всяко едно ястие, изискващо оформяне на ориза. Крайният продукт е много мек и нежен, така че ако ви трябва лепкав ориз, това е правилният избор.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛАКТАЦИД УСПОКОЯВАЩ ИНТИМЕН ЛОСИОН 200 мл
БИОТЕН ХИАЛУРОНИК ГОЛД ЛИСТ МАСКА 20 мл
ВИКТОРИЯ БЮТИ РЕВИТАЛИЗИРАЩ КРЕМ ЗА ОКОЛООЧЕН КОНТУР С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ ASIAN RITUALS 15 мл
СКИНЦИКЛОПЕДИЯ БИОТИКС БАРИЕР БУУСТ МЛЕЧЕН ТОНИК 200 мл
НовХРИСТИНА ШАМПОАН С БРАЗИЛСКИ БИЛКИ 400 мл
ХАРУХАРУ УОНДЪР АНТИ-ЕЙДЖ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ЖЕНШЕН И ЧЕРЕН ОРИЗ 50 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Ориз с лук и моркови на фурна
- Ориз с царевица
- Оризово руло с шунка и зеле
- Хранителен състав и полезни свойства на оризовото олио
- Пържен ориз с кайма и зеленчуци
- Оризова запеканка с шунка и млечна заливка със сирена
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Задушен ориз с кайма и моркови
- Мляко с ориз, бадеми и стафиди
Коментари към Каква е разликата между дългозърнест, среднозърнест и късозърнест ориз