Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Каква е разликата между дългозърнест, среднозърнест и късозърнест ориз

Каква е разликата между дългозърнест, среднозърнест и късозърнест ориз

Каква е разликата между дългозърнест, среднозърнест и късозърнест ориз - изображение

Оризът е добре познат и широко използван продукт у нас. Перфектното му приготвяне не е лесна задача. Освен това съществуват различни сортове с нееднаква големина на зрънцата и невинаги е възможно да се разбере кой вид за какво ястие е подходящ. Докато някои рецепти казват точно какъв ориз да използвате, при други не е така и познаването на приложенията на различните видове ориз - дългозърнест, среднозърнест и късозърнест - могат да ви гарантират вкусно и завършено ястие.

Дългозърнест ориз

Обикновено зрънцата на дългозърнестия ориз са около 4-5 пъти по-дълги от ширината. За начинаещи готвачи този сорт е най-подходящ за готвене. Той не се слепва и не става твърде пухкав - способност, която имат по-скоро другите видове ориз. Вместо това, всички зърна остават разделени и се получава суха и приятна текстура. Най-популярните видове са басмати и жасминовият ориз.

Среднозърнест ориз

Зрънцата на среднозърнестия ориз са около 2-3 пъти по-дълги от ширината. С леко грапавата си повърхност с този сорт може да приготвяте по-пухкави гарнитури или ястия, като ризото или паеля.

Късозърнест ориз

Късозърнестият ориз често се бърка със среднозърнест, но той е колкото широк, толкова и дълъг. Зърната се залепят едно за друго, което прави този вид най-подходящ за суши, пудинг или всяко едно ястие, изискващо оформяне на ориза. Крайният продукт е много мек и нежен, така че ако ви трябва лепкав ориз, това е правилният избор.


За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...ВидеоДиетиЛайфстайлБотаникаСнимкиЛечения