Италианско сирене Пекорино (видовe)
Пекорино /pecorino/ е име, дадено на италиански сирена, произведени от овче мляко. Думата “pecor” означава овца. Наименованието обхваща голямо разнообразие от сирена, произведени в Италия, но конкретно се отнася за четири основни вида Pecorino. Всички те имат статут на Защитено наименование за произход в Европейския съюз, като законово се гарантира, че сиренето е произведено в определени региони на Италия от определени породи овце, използвайки специфични производствени методи.
Произходът на пекорино сиренето датира от хиляди години. Въвеждането в съвремието идва от овцевъдството в Средиземноморието, което стотици години в Италия е осигурявало много от нуждите на семейството - от сирене, мляко и месо, до руно, което може да бъде вплетено в дрехи и одеяла.
Днес, това класическо италианско сирене, се предлага с различни вкусове, определящи се от времето им на зреене и от добавените съставки.
Пекорино са традиционни, маслени, твърди, солени и с кръгла или цилиндрична форма сирена. Едно добро сирене има гладка, твърда коричка, която е с цвят от блед до тъмнокафяв, варирайки според степента на узряване. Може да се направи пекорино и от смес от овче и козе мляко.
Този вид сирене е предпочитано в много макаронени ястия и очевиден избор в италианските региони, където се произвежда. Много добре замества скъпото Parmigiano-Reggiano (Пармеджано Реджано или познатия на всички ни пармезан), но е по-солено.
Четирите най-популярни пекорино сирена са кръстени на районите, в които се произвеждат. Според видовете, които се предлагат са Fresco, което е свежо сирене с мека структура; Semi-stagionato - полуузряло или полуотлежало сирене и Maturo, което е отлежало с по-солен вкус и твърда структура.
С удължаването на периода на зреене сиренето пекорино придобива по-твърда консистенция и по-солен вкус, което го прави перфектно за настъргване. Чудесна комбинация се получава при поръсване на лазаня с него.
Видове пекорино
Сирене Пекорино Романо – „Pecorino Romano“
Пекорино Романо е най-известното сирене Пекорино. То произхожда от римско време, когато е било ценено заради дългия си срок на годност, поради което се е използвало за храна на римската армия при пътувания. С узряването Пекорино Романо става по-солено и твърдо. Характерен е с острия си вкус. Узрелите сортове се наричат „stagionato”. Те са по-твърди и имат ронлива структура.
Пекорино Романо може да се произвежда в италианските региони Лацио, Сардиния и Тоскана, а традиционно се приготвя в Рим, откъдето идва и името му.
Чудесни комбинации се получават, когато се добави Пекорино Романо към супи, салати, тестени изделия или върху зеленчуци или плодове, като например круши.
Пекорино Романо е с високо съдържание на белтъци и е добър източник на микроелементите калций, фосфор, калий и магнезий.
Сирене Пекорино Тоскано - Pecorino Toscano
Това е твърдо сирене, произведено от овче мляко. Пекорино Тоскано е по-меко и по-малко солено от Пекорино Романо. Може да се произвежда само в Тоскана.
Сиренето е готово за консумация след 20 дни узряване като прясно или след един месец, когато вече е напълно узряло. Оформя се във вид на малки кръгли и плътни колелца.
Има характерен сладък маслен и с лека нотка на орехови ядки вкус. Често се яде като трапезно сирене. Лесно се топи, което го прави особено подходящо за лек десерт след хранене, както и в комбинация с мед или круши, а може и със смокини. Узрялото Пекорино Тоскано е чудесен заместител на Parmigiano Reggiano, настъргано върху паста, супа или салата.
Сирене Пекорино Сардо - Pecorino Sardo
То е твърдо сирене от овче мляко, произведено на италианския остров Сардиния. По-малко солено е от Пекорино Романо и има по-богат вкус от него. Остротата му се увеличава с времето на зреене.
Пекорино Сардо отлично се допълва към приготвяне на песто или с резенчета плодове.
Сирене Пекорино Силициано - Pecorino Siliciano
То е твърдо сирене от овче мляко. Приготвя се на италианския остров Сицилия. По-малко солено е от Пекорино Романо и Сицилиано. Зрее за 3-4 месеца до 18 месеца.
Пекорино Пепато – Pecorino Pepato
Пепато се нарича Пекорино Сицилиано, овкусено с черен пипер. Pecorino Pepato, което означава "Peppered Pecorino", се приготвя чрез добавяне на черен пипер по време на отстраняването на суроватката в процеса на производство на сирене.
В някои региони на Италия, особено на юг, Пекорино често се приготвя с допълнителни съставки като орехи, шамфъстък или трюфели и се овкусява с подправки.
cheese.com; igourmet.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Вина и сирена - кое с какво?
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Рецепти за сирене пане
Коментари към Италианско сирене Пекорино (видовe)