Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Италианско сирене Пекорино (видовe)

Италианско сирене Пекорино (видовe)

от 26 авг 2019г.
Редактор: Ваня Боянова
Италианско сирене Пекорино (видовe) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Пекорино /pecorino/ е име, дадено на италиански сирена, произведени от овче мляко. Думата “pecor” означава овца. Наименованието обхваща голямо разнообразие от сирена, произведени в Италия, но конкретно се отнася за четири основни вида Pecorino. Всички те имат статут на Защитено наименование за произход в Европейския съюз, като законово се гарантира, че сиренето е произведено в определени региони на Италия от определени породи овце, използвайки специфични производствени методи.

Произходът на пекорино сиренето датира от хиляди години. Въвеждането в съвремието идва от овцевъдството в Средиземноморието, което стотици години в Италия е осигурявало много от нуждите на семейството - от сирене, мляко и месо, до руно, което може да бъде вплетено в дрехи и одеяла.

Днес, това класическо италианско сирене, се предлага с различни вкусове, определящи се от времето им на зреене и от добавените съставки.

Пекорино са традиционни, маслени, твърди, солени и с кръгла или цилиндрична форма сирена. Едно добро сирене има гладка, твърда коричка, която е с цвят от блед до тъмнокафяв, варирайки според степента на узряване. Може да се направи пекорино и от смес от овче и козе мляко.

Този вид сирене е предпочитано в много макаронени ястия и очевиден избор в италианските региони, където се произвежда. Много добре замества скъпото Parmigiano-Reggiano (Пармеджано Реджано или познатия на всички ни пармезан), но е по-солено.

Четирите най-популярни пекорино сирена са кръстени на районите, в които се произвеждат. Според видовете, които се предлагат са Fresco, което е свежо сирене с мека структура; Semi-stagionato - полуузряло или полуотлежало сирене и Maturo, което е отлежало с по-солен вкус и твърда структура.

С удължаването на периода на зреене сиренето пекорино придобива по-твърда консистенция и по-солен вкус, което го прави перфектно за настъргване. Чудесна комбинация се получава при поръсване на лазаня с него.

Видове пекорино

Сирене Пекорино Романо – „Pecorino Romano“

Пекорино Романо е най-известното сирене Пекорино. То произхожда от римско време, когато е било ценено заради дългия си срок на годност, поради което се е използвало за храна на римската армия при пътувания. С узряването Пекорино Романо става по-солено и твърдо. Характерен е с острия си вкус. Узрелите сортове се наричат „stagionato”. Те са по-твърди и имат ронлива структура.

Пекорино Романо може да се произвежда в италианските региони Лацио, Сардиния и Тоскана, а традиционно се приготвя в Рим, откъдето идва и името му.

Чудесни комбинации се получават, когато се добави Пекорино Романо към супи, салати, тестени изделия или върху зеленчуци или плодове, като например круши.

Пекорино Романо е с високо съдържание на белтъци и е добър източник на микроелементите калций, фосфор, калий и магнезий.

Сирене Пекорино Тоскано - Pecorino Toscano

Това е твърдо сирене, произведено от овче мляко. Пекорино Тоскано е по-меко и по-малко солено от Пекорино Романо. Може да се произвежда само в Тоскана.

Сиренето е готово за консумация след 20 дни узряване като прясно или след един месец, когато вече е напълно узряло. Оформя се във вид на малки кръгли и плътни колелца.

Има характерен сладък маслен и с лека нотка на орехови ядки вкус. Често се яде като трапезно сирене. Лесно се топи, което го прави особено подходящо за лек десерт след хранене, както и в комбинация с мед или круши, а може и със смокини. Узрялото Пекорино Тоскано е чудесен заместител на Parmigiano Reggiano, настъргано върху паста, супа или салата.

Сирене Пекорино Сардо - Pecorino Sardo

То е твърдо сирене от овче мляко, произведено на италианския остров Сардиния. По-малко солено е от Пекорино Романо и има по-богат вкус от него. Остротата му се увеличава с времето на зреене.

Пекорино Сардо отлично се допълва към приготвяне на песто или с резенчета плодове.

Сирене Пекорино Силициано - Pecorino Siliciano

То е твърдо сирене от овче мляко. Приготвя се на италианския остров Сицилия. По-малко солено е от Пекорино Романо и Сицилиано. Зрее за 3-4 месеца до 18 месеца.

Пекорино Пепато – Pecorino Pepato

Пепато се нарича Пекорино Сицилиано, овкусено с черен пипер. Pecorino Pepato, което означава "Peppered Pecorino", се приготвя чрез добавяне на черен пипер по време на отстраняването на суроватката в процеса на производство на сирене.

В някои региони на Италия, особено на юг, Пекорино често се приготвя с допълнителни съставки като орехи, шамфъстък или трюфели и се овкусява с подправки.

Източник:

cheese.com; igourmet.com 

Още по темата:
  • Печено сирене Халуми с билкова коричка Печено сирене Халуми с билкова коричка
  • Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки
  • Тутманик Тутманик
  • Салата от печени зелени чушки със сирене, рукола и меден дресинг Салата от печени зелени чушки със сирене, рукола и меден дресинг
5.0/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

Коментари към Италианско сирене Пекорино (видовe)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Италианско сирене Пекорино (видовe)
    www.framar.bg 
    на 05 July 2025 в 16:30
    Коментирайте "Италианско сирене Пекорино (видовe)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
  • Печено сирене Халуми с билкова коричка
  • Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки
  • Тутманик
  • Мариновано овче сирене с босилек
  • Сос от сирена с прясно мляко и лук
  • Салата от печени зелени чушки със сирене, рукола и меден дресинг
  • Мус от крема сирене с краставици и копър
  • Сирене в бекон на скара
  • Пълнени домати с крем от сирене, босилек и чесън
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2110 дни, 43 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2223 дни, 4 часа и 54 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 1 дни, 4 часа и 31 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 8 дни, 41 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 9 дни, 17 часа и 22 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 22 дни, 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

СИНГУЛАР таблетки за дъвчене 4 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival