Има ли разлика между бялата и кафявата захар
Години наред ни е повтаряно, че бялата захар е вредна, а нейна полезна алтернатива е кафявата захар. Разбира се, тя има много разновидности, някои от които се характеризират с много ползи за здравето, но тук ще говорим за масовата кафява захар, която намираме по магазините и на вид прилича на кристалната, но с карамелен оттенък.
Като се има предвид, че бялата и кафявата захар произлизат от едно и също растение (захарна тръстика или захарно цвекло), те са с доста сходен състав.
В повечето случаи кафявата захар е смес от бяла захар и меласа (остатъчен продукт от производството на захар). Меласата е отговорна за по-тъмния цвят и повишаването на хранителната стойност.
Малка разлика между тях е, че кафявата захар има по-високо съдържание на калций, желязо и калий. Но така или иначе количеството е минимално, а от друга страна, захарта не е добър източник на витамини и минерали.
Кафявата захар също така има по-малко калории от бялата - нещо, заради което специално я избираме. Всъщност обаче, разликата е нищожна - в 1 чаена лъжица кафява захар има 15 калории, а в същото количество от бялата - 16,3 калории.
Начинът на производство на бялата и кафявата захар е идентично - и двете се извличат от едно и също растение, след което преминават през обработка, за да се образуват кристалчетата. Когато се получи бялата рафинирана захар, тя бива оцветявана с малко количество меласа и воала - имате кафява захар, на по-висока цена, с почти идентична хранителна стойност и вкус. Всъщност при процеса на обработка, една от задачите е, да се отстрани меласата от захарта... за да бъде по-късно оцветена с нея?! Тук е важно да напомним, че става въпрос за обикновената кафява захар, която купуваме, а не за различните видове, които са добити без рафиниране, като тръстикова, мусковадо и други.
В кулинарията кафявата и бялата захар се използват по различен начин. В кафявата все пак има някаква влага от меласата, затова нейното използване не се предпочита за пухкави десерти, в които се цели набухване и въздушност. Но пък е много подходяща за ароматни бисквити и тежки шоколадови кексове.
Ако се чудите коя захар е по-добре да използвате, всъщност няма значение. Изберете тази, която ви е по-вкусна, така или иначе захарта, под каквато и да е форма, не очаквайте да ви донесе ползи за здравето. Както знаете, тя се сочи за един от основните виновници за затлъстяването, затова е добре да ограничите доколкото ви е възможно консумацията й.
По статията работи: Данна Панджарова
Източник: healthline.com
Снимки: healthline.comп;pixabay.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОРГАНИК ШОП СКРАБ ЗА ТЯЛО БЕЛГИЙСКИ ШОКОЛАД 250 мл
ДОКТОР'С БЕСТ ВИТАМИН D3 КИДС желирани таблетки 1000 IU * 60
МУСТЕЛА ПОЧИСТВАЩА ВОДА БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 300 мл
ЗАХАРЕН СКРАБ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО ДИНЯ, ПЪПЕШ И МЕД NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD 200 мл
МАТИСЪН БРЕЗОВА ЗАХАР - КСИЛИТОЛ 400 г MT4118
ОРГАНИК ШОП СКРАБ ЗА ТЯЛО КЕНИЙСКО МАНГО 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Колко грама захар да ядем на ден
- Ограниченият прием на захар в ранното детство намалява риска от хронични заболявания
- Карамелизирана захар - рецепта
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Агаве
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Вредна ли е лактозата?
- Видове захар и тяхното приложение
- Захарна тръстика
Коментари към Има ли разлика между бялата и кафявата захар