Зеленчуков пай с гъби, шунка и кашкавалена заливка

Необходими продукти
За тестото:
- 200 грама брашно (възможно е да е необходимо малко повече)
- 100 грама краве масло със стайна температура
- 50 грама картофено нишесте
- 1/4 чаена лъжица сол
- 1 яйце
За плънката:
- 200 грама шунка
- 400 грама консервирана царевица
- 300 грама консервиран грах
- 250 грама сварени или консервирани гъби
За заливката:
- 130 грама кашкавал или друг вид твърдо сирене
- 200 милилитра течна сметана с 20% масленост
- 4 яйца
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното в широка купа, добавете солта и разбъркайте.
След това сложете нарязаното на кубчета масло и стрийте с ръце, за да се получат трохи.
Чукнете яйцето в тях и направете пясъчно тесто. Ако е необходимо, налейте 1-2 супени лъжици ледена вода. Увийте в найлоново фолио и поставете в хладилника за половин час.
Междувременно направете плънката за пая. Отцедете течността от двете консерви (царевица и грах).
Гъбите (предварително сварени или използвайте консервирани, чиято марината отцедете) нарежете едро (оставете няколко парченца за украса). Шунката нарежете на малки кубчета, настържете кашкавала едро.
Застелете дъното и стените на разглобяема форма с диаметър 26 сантиметра с пергамент. Разточете тестото и го сложете в съда, като то трябва да покрива и част от стените му.
Смесете зърната царевица и грах, добавете към тях шунката и 1/3 от настъргания кашкавал.
Тази комбинация разпределете върху тестото.
Разбийте яйцата, прибавете към тях сметаната и останалия кашкавал.
Със заливката покрийте плънката и подредете заделените гъбени парченца по повърхността.
Изпечете пая в загрята до 175 градуса фурна до готовност. Ориентировъчното време е 45 минути до час.
Поднесете го топъл.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: iamcook.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Рецепти за дърпана баница със сирене
- Банички със сирене
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
- Вита баница с цели вишни и пудра захар
- Бутер банички с шунка и кашкавал
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
- Вити банички със спанак, сирене и кашкавал
Коментари към Зеленчуков пай с гъби, шунка и кашкавалена заливка