Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Зарешк, шафран и бадемово мляко - вкусове, познати от 1662 година до днес

Зарешк, шафран и бадемово мляко - вкусове, познати от 1662 година до днес

Зарешк, шафран и бадемово мляко - вкусове, познати от 1662 година до днес - изображение

Търсейки информация из историческите книги в библиотека, група учени попада на рецептурник, написан старателно от един любопитен готвач. Тази кулинарна книга, с прекрасен ръкопис и шрифт, съдържа гурме рецепти за приготвяне на ястия с трюфели, шафран, шафранов сироп и дори бренди от черни череши. Всички те са лично изпробвани, обяснени и написани грижливо.

рецептурник

На пръв поглед нищо впечатляващо, познати рецепти, продукти и ястия, но тази гурме колекция датира още от 17-ти век и е написана от Грейс Картрет — първата графиня в Гранвил. Книгата съдържа стотици медицински и кулинарни рецепти, унаследени от поколенията. Първоначално се обменят и изпробват от нейни приятели и познати, а по-късно се записват.

Графиня Грейс

Част от рецептите са семпли и много обикновени за семейство, известно с материалното си благополучие. Рецептурникът включва полезни съвети и насоки за празнични дни, инструкции за пречистващи напитки, укрепващи черния дроб, стомаха и метаболизма. Разлиствайки страниците става ясно, че книгата съдържа рецепти за чийзкейкове, пайове, портокалови торти, както и информация за храни, съставки и напитки като бадемовото мляко и масло, зарешка (кисел трън), кейкове и сладкиши.

Тези храни увеличават популярността си у нас през последните няколко години. Рецептите на Грейс са много различни по съотношение на продуктите и крайния резултат, които консумираме и постигаме днес. Вероятно и нашето кулинарно наследство ще е интересно за бъдещото поколение.

Рецептурникът на Грейс няма следи от петна или отпечатъци, затова най-вероятно не е използван като наръчник в кухнята. По-скоро представлява задълбочен анализ и различен поглед върху храната, продуктите и ястията.

Това се подразбира от начина, по който започват рецептите й — със съвет и стремеж за насърчаване към перфекционизъм в кухнята. Книгата й е богатство,  съчетало кулинарни емоции, експерименти и преживявания, съхранени и приложими и днес.


По статията работи: Русиана Михайлова 


Източник: blog.wellcomelibrary.org

Снимки: www.tooopen.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиБотаникаИсторияАлт. медицинаВидеоТестовеНаправления в медицинатаЛюбопитноСпортКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография