Зарешк, шафран и бадемово мляко - вкусове, познати от 1662 година до днес
Търсейки информация из историческите книги в библиотека, група учени попада на рецептурник, написан старателно от един любопитен готвач. Тази кулинарна книга, с прекрасен ръкопис и шрифт, съдържа гурме рецепти за приготвяне на ястия с трюфели, шафран, шафранов сироп и дори бренди от черни череши. Всички те са лично изпробвани, обяснени и написани грижливо.

На пръв поглед нищо впечатляващо, познати рецепти, продукти и ястия, но тази гурме колекция датира още от 17-ти век и е написана от Грейс Картрет — първата графиня в Гранвил. Книгата съдържа стотици медицински и кулинарни рецепти, унаследени от поколенията. Първоначално се обменят и изпробват от нейни приятели и познати, а по-късно се записват.

Част от рецептите са семпли и много обикновени за семейство, известно с материалното си благополучие. Рецептурникът включва полезни съвети и насоки за празнични дни, инструкции за пречистващи напитки, укрепващи черния дроб, стомаха и метаболизма. Разлиствайки страниците става ясно, че книгата съдържа рецепти за чийзкейкове, пайове, портокалови торти, както и информация за храни, съставки и напитки като бадемовото мляко и масло, зарешка (кисел трън), кейкове и сладкиши.
Тези храни увеличават популярността си у нас през последните няколко години. Рецептите на Грейс са много различни по съотношение на продуктите и крайния резултат, които консумираме и постигаме днес. Вероятно и нашето кулинарно наследство ще е интересно за бъдещото поколение.
Рецептурникът на Грейс няма следи от петна или отпечатъци, затова най-вероятно не е използван като наръчник в кухнята. По-скоро представлява задълбочен анализ и различен поглед върху храната, продуктите и ястията.
Това се подразбира от начина, по който започват рецептите й — със съвет и стремеж за насърчаване към перфекционизъм в кухнята. Книгата й е богатство, съчетало кулинарни емоции, експерименти и преживявания, съхранени и приложими и днес.
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: blog.wellcomelibrary.org
Снимки: www.tooopen.com
-
Пепа от Храна за мойте канибали: Читателите харесват лесните, бързи за приготвяне и достъпни рецепти
-
Зад кулисите на сладкарстовото със Светла от Vanilla&me
-
Петя Аргирова от Ухае на: Отделяйте достатъчно време в кухнята
-
Кулинарният блогър и фотограф Габриела Цулин: Имам специално отношение към здравословната храна
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СЕДЕМ НАЧИНА - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
ГОРЧИЦА ЕДРОЗЪРНЕСТА 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
ВИНОЦЕТИ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ - НЕФИЛТРИРАН 500 мл
ГОРЧИЦА ЧИЛИ 160 г НАТУРАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ
НЕБЕТ ШЕКЕР 100 г
ВИНОЦЕТИ ДЕТОКС ОЦЕТ С КУРКУМА, ДЖИНДЖИФИЛ И КАНЕЛА 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Червенееща сърнела
- Обикновена есенна гъба, Миша гъба
- Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
- Скоруша
- Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
- Явор, Обикновен явор
- Седефена гъба, Снежанка
- Кактусова смокиня, Бодлива круша
- Сива мухоморка, Сурогризка
- Царска печурка
Коментари към Зарешк, шафран и бадемово мляко - вкусове, познати от 1662 година до днес