Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Личности в кухнята Лора Аспарухова: Външността се променя, когато успокоим душата

Лора Аспарухова: Външността се променя, когато успокоим душата

Лора Аспарухова: Външността се променя, когато успокоим душата - изображение

Време е да ви запознаем и с Лора Аспарухова. На пръв поглед съвсем обикновена жена, с професия и семейство, като всички нас. Но освен всичко това, тя ни показва какво е да се храниш здравословно и да промениш себе си. В нейния блог може да откриете безброй полезни рецепти, а снимките с дневното меню събуждат апетит. Истината е, че за мен самата страницата на FIT Sweets by Lori е вдъхновение. Всеки, който малко или много се интересува от храна, не може да остане безучастен към менюто на Лори. А усещането, когато разглеждаш блога е, че всичко това е възможно – да се храниш вкусно и пълноценно, без това да означава купища скъпи и непознати продукти. Вижте какво ни разкара самата Лора Аспарухова:

Разкажи за себе си? Коя е Лори?

На 34 години съм. Работя в международна IT компания. Човек, който обича да предизвиква себе си, да търси нови възможности и с огромно желание да се бори за нещата, които го правят щастлив. Това е и причината преди почти три години да създам FIT Sweets by Lori – моето специално място в социалните мрежи, където споделям кулинарните си идеи и това, което ме вълнува. Рецептите ми са отражение на начина, по който се хранех, по пътя към своята промяна. Преди да създам блога си страдах от обездвижване. В един момент реших, че е време да взема мерки и започнах да спортувам активно. Колкото повече време минаваше, толкова по-добре се чувствах. Постепенно промених и хранителните си навици и така се появи FIT Sweets by Lori. Там продължавам да споделям идеи за десерти за спортуващи хора и за тези, които искат да разнообразят менюто си с нещо интересно, което не изисква специални кулинарни умения или сложна подготовка. Оттам дойде и името на блога ми. С времето започнах да споделям цели менюта, солени рецепти и др, но голямата ми любов си останаха ФИТ десертите.

Лора Аспарухова

„Здравословно” е твоят етикет – винаги ли си се хранила по такъв начин?

За мен “здравословно” е да живеем в хармония със самите себе си. Здравословно е да намерим баланса между пълноценното хранене, двигателната активност и почивката. Здравословно е умението да ценим хубавите неща, които ни се случват и да намалим стреса в ежедневието ни. Мисля, че човек губи най-много време, докато си отговори на въпроса какво го прави щастлив. След това животът се подрежда като пъзел и всичко намира правилното си място.
Невинаги съм се съобразявала как се храня. В началото, когато започнах да спортувам, бях сигурна, че това е временно, че след като болките отшумят ще се върна към по-спокойното си ежедневие. Постепенно това се промени, защото се чувствах все по-добре, започнах да изпълнявам по-сложни упражнения, чувствах се по-силна и повярвах, че мога повече. Намирах време за спорт, събирах всички рецепти, които си приготвях на страницата във Фейсбук и споделях напредъка си. Интересът, който начинанието предизвика ме вдъхнови да издам книга с рецепти. Започнах да се включвам в различни инициативи в подкрепа на здравословния живот. Такъв, какъвто аз го разбирам. И продължавам да намирам време за всичко. Защото това ме прави щастлива.

Здравословното хранене означава ли, че трябва да изключим някои групи храни, като мазнини или въглехидрати? Как интерпретираш ти здравословното хранене и какви ползи си открила за себе си от него?

Според мен здравословно е пълноценното, вкусно и балансирано хранене. Не съм привърженик на крайностите, за това съм на мнение, че няма група, която трябва да бъде изключена. От личен опит, разнообразното и здравословно хранене повишава качеството ни на живот: имаме повече енергия, повече сила и по-добър тонус, чувстваме се по-щастливи и в добро настроение. Здравословното хранене означава да се храним със сезонни пресни плодове и зеленчуци, да използваме продукти типични за страната ни, като боб, леща, просо и др, да приемаме полезни мазнини, да не се плашим от въглехидратите.

сладкиш със смокини

Разнообразното хранене е много важно, откъде черпиш вдъхновение, трудно ли е да измисляш здравословни и пълноценни рецепти?

За мен този тип хранене е естествена част от ежедневието ми. Не ми е трудно, защото съм свикнала да заменям и комбинирам продуктите така, че да ми бъде вкусно и разнообразно. Старая се да ям повече плодове и зеленчуци, домашно приготвена храна, дневното ми меню да включва всички групи храни. Не се водя по строги диети. През последните години съм пробвала различни подходи и за трениране и за хранене. С времето установих, че най-добрите резултати идват, когато мисълта е спокойна. Аз съм на мнение, че ако искаме да бъдем в добра форма в дългосрочен план, няма как да бъдем в постоянна забрана и лишение. Храната не е гориво. Тя е удоволствие. Това ме кара да продължавам вече три години да споделям рецептите си. Вдъхновява ме желанието да покажа, че винаги има начин да постигнем целите си, когато сме мотивирани да направим нещо за себе си. Вътрешната ни сила е необятна, стига да повярваме, че можем.

Важното нещо, на което искам да обърнем специално внимание, е планирането. В страницата ти виждаме, че споделяш снимки с 2-3 кутии за храна, които приготвяш за ежедневието си. Разкажи ни повече за планирането на храненето, толкова ли е трудно, колкото изглежда?

Планирането е не по-сложно от това на всяка домакиня. Пазарувам всеки ден плодове и зеленчуци. Старая се да ям повече свежи салати. Често приготвям месото и въглехидратните гарнитури за няколко дни напред, което пести време и не оказва влияние на вкуса. На FIT Sweets by Lori най-често споделям три от храненията си за деня, които нося с мен на работа. Всичко е грижливо подредено в една от минимум трите чанти, с които се придвижвам, сякаш ще отсъствам за по-дълго време от вкъщи. Храня се по шест пъти на ден и тренирам активно – 6-7 пъти седмично. Не съм привърженик на хранителните добавки и не приемам такива. Възстановявам се изцяло благодарение на балансирания си начин на хранене и на времето, което отделям за почивка. И така всеки ден през последните три години. Не е лесно, но си заслужава всички усилия.

меню


Нека да видим и практичната страна – колко време ти отнема приготвянето на храната за следващия ден, как протича деня ти, за да успееш да направиш всичко?

Всеки ден денят ми започва в 5ч. Често приготвям храната за деня рано сутрин. Отнема ми около 30-40 минути. Понякога дори по-малко. Така съм подредила задачите си за деня, че ми остава достатъчно време за всичко, което ме вълнува. Често не толкова, колкото ми се иска, но винаги намирам време за важните за мен неща. Готвенето е част от тях, защото ми носи удоволствие. Ходя на спорт преди работа, после зад бюрото 8-9 часа, пазарувам за следващия ден, приключвам с домакинската работа, помагам с домашните на дъщеря ми, играем си и след като заспи, започвам работа по блога. В момента пиша втората си книга (по традиция основно късно вечер), участвам в различни проекти, подкрепям инициативи.
Вярвам, че когато разберем какво ни прави щастливи е въпрос на добра организация да намерим време за всичко. Останалото винаги се подрежда, когато е вложено сърце.

Какво съдържа перфектната порция?

Перфектната порция е различна за всеки. Трябва да бъде съобразена с неговите вкусове. За мен перфектната порция е тази, приготвена от моята майка. Съдържа домашни продукти приготвени с обич и грижа, нещо обикновено, но вкусно и затова специално.

Какви съвети би дала на хората, които се опитват сега да променят начина си на живот и хранене? Какво ти се иска някой да ти беше казал на теб, когато тръгваше по пътя на здравето?

Когато започнах своята промяна ми се искаше някой да ми каже, че отнема време, за да запазя желанието и мотивацията, които имах в началото. Според мен хората се отказват да продължат именно, когато резултатите се бавят. Искаше ми се да имам повече доверие в себе си и в собствения си усет.
С времето си дадох сметка, че външният вид беше последното, което се промени. Защото промяната е път, който извървяваме към самите нас, като форма на себепознание. Няколкото килограми в плюс или минус няма да ни накарат да се видим различни и да се харесаме повече. Ще го направи волята, която сме проявили, когато сме постигнали нещо, с което да се гордеем. Външността се променя, когато успокоим душата. Това според мен най-важното условие за здравословен начин на живот.

Лори сподели с нас и любимата си рецепта за вкусен кекс.

Автор: Данна Панджарова
Снимки: личен архив

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиБотаника