Ползи и хранителен състав на бадемовото мляко
Бадемовото мляко е след растителните продукти, които набират популярност през последните няколко години. Една от причините е богатото му съдържание на хранителни вещества, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм. Освен това бадемовото мляко е подходящо за повечето хора с непоносимост към лактоза, алергия към млечни продукти или бъбречно заболяване, както и за тези, които спазват режими, изключващи млечните продукти.
Какво представлява бадемовото мляко?
Бадемовото мляко е питателна и приятна на вкус млечна напитка на основата на ядки, поради което мнозина го предпочитат пред останалите растителни млека. Натуралният продукт може да се използва като алтернатива на животинското мляко, което означава, че спокойно може да бъде добавено към кафето, овесените ядки и разнообразните рецепти за печива.
Бадемовото мляко е лесно за приготвяне. За целта са необходими само сурови бадеми, които се накисват, смилат и прецеждат. Освен това готовият продукт може да бъде подсладен по желание. Търговските версии често съдържат хранителни вещества като калций, рибофлавин (витамин В2), витамин Е и витамин D с цел повишаване на хранителното съдържание на напитката.
Бадемовото мляко е чудесен вариант за хората, които не могат или избират да не консумират животинско мляко, но мнозина го пият само защото харесват вкуса му.
Хранителен състав на бадемовото мляко
Бадемовото мляко съдържа редица полезни за здравето хранителни вещества. Неовкусеният продукт е по-нискокалоричен в сравнения с повечето растителни млека. Хранителните вещества в порция от 100 грама бадемово мляко включват:
- калории: 15;
- въглехидрати: 0,3 гр;
- фибри: 0,3 гр;
- захар: 0 гр;
- протеини: 0,6 гр;
- мазнини: 1,2 гр;
- витамин А: 6% от препоръчителния дневен прием (ПДП);
- витамин Е: 22% от ПДП;
- витамин D: 9% от ПДП;
- калий: 1% от ПДП;
- калций: 17% от ПДП;
- фосфор: 4% от ПДП.
Тъй като бадемовото мляко често се използва като алтернатива на животинските млека, повечето производители прибавят витамини и минерали към крайния продукт, с цел потребителите да не се лишават от важни хранителни вещества. Обогатеното бадемово мляко може да бъде чудесен източник на витамини А, Е и D, а също и на калций.
>>> Бадемовото мляко е с по-висока хранителна плътност от животинските кисели млека
Ползи за здравето от бадемово мляко
Бадемовото мляко съдържа редица хранителни вещества, поради което не е чудно, че е изключително полезно за цялостното здраве.
Подпомага управлението на теглото
Напитките на растителна основа обикновено съдържат по-малко калории от животинските млека. Точно поради тази причина преминаването към бадемово мляко е отлична опция за хората, които се стремят да намалят приема на висококалорични храни.
Преглед на 67 проучвания подкрепя идеята, че намаляването на приема на калории с храната може да помогне при управлението на теглото. Въпреки това много търговски разновидности на бадемовото мляко са подсладени с различни количества добавена захар. Затова е важно предварително да се прочете етикета с хранителния състав.
Осигурява защита срещу свободните радикали
Бадемовото мляко е отличен източник на витамин Е – мощен антиоксидант, който може да се бори с възпалението и стреса в човешкото тяло.
Антиоксидантите премахват междинните продукти на метаболизма, наречени свободни радикали, за които е известно, че могат да причинят увреждане на клетките, както и да допринесат за стрес, възпаление и развитие на редица заболявания, включително и рак.
Подпомага здравето на костите
Млякото е ключов източник на калций в диетата на повечето хора. Тъй като бадемовото мляко е сред най-честите заместители на животинските млечни продукти, голяма част от производителите го обогатяват с калций, за да гарантират, че потребителите ще набавят важния минерал, известен най-вече със своята роля в поддържането на здравината и плътността на костите.
Скорошно изследване установява, че сред възрастните жени с костна загуба, които са консумирали обогатено с калций и витамин D бадемово мляко в продължение на 84 дни, се наблюдава ускорено образуване на нова кост.
Подобрява състоянието на кожата
Известно е, че млечните продукти могат да допринесат за развитието на акне при юноши и възрастни хора. За тези, които се стремят да избегнат появата на несъвършенства по лицето и кожата си, бадемовото мляко е възможна алтернатива, тъй като много разновидности на продукта са отлични източници на витамин Е.
Както вече стана ясно, витамин Е е мощен антиоксидант, който може да помогне за отстраняване на свободните радикали, увреждащи кожата.
Осигурява защита за сърцето
Бадемовото мляко е продукт на растителна основа и включването му в диетата може да подпомогне поддържането на сърдечното здраве. Много експерти насърчават приемът на растителни храни, тъй като се предполага, че те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Проучване, включващо 65 възрастни хора, установява, че консумацията на храни на растителна основа в продължение на три месеца намалява нивата на общия холестерол и гликирания хемоглобин, което значително понижава риска от развитие на сърдечносъдово заболяване.
Потенциални недостатъци
Въпреки че бадемовото мляко има много предимства, налични са и някои недостатъци, които трябва да се имат предвид.
Липсва протеин
Бадемовото мляко осигурява 1 грам протеин на 240 мл, докато кравето и соевото мляко съдържат съответно 8 и 7 грама.
Протеинът е от съществено значение за много телесни функции, включително мускулен растеж, структура на кожата и костите и производство на ензими и хормони. Много храни на растителна основа са с високо съдържание на протеини, включително боб, леща, ядки, семена, тофу, темпе и конопени семена.
Неподходящо за кърмачета
Децата под 1 година не трябва да консумират краве мляко или млечни продукти на растителна основа, тъй като могат да попречат на усвояването на желязото.
Може да съдържа добавки
Преработеното бадемово мляко може да съдържа много добавки, като захар, сол, смоли, аромати, лецитин и карагенан. Някои съставки като емулгатори и гуми се използват за текстура и консистенция. Те са безопасни освен ако не се консумират в изключително високи количества.
Скорошно проучване обаче установява, че карагенанът, който обикновено се добавя към бадемовото мляко като емулгатор и е признат за безопасен, може да наруши чревното здраве. Необходими са обаче по-задълбочени изследвания, преди да могат да се направят каквито и да било заключения. Въпреки това много компании избягват напълно добавката.
- 11 Evidence-Based Health Benefits of Almond Milk — and How to Make Your Own: https://www.healthline.com/nutrition/almond-milk-health-benefits#vitamin-e
- What Is Almond Milk, and Is It Good or Bad for You?: https://www.healthline.com/nutrition/almond-milk#downsides
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АПТАМИЛ 1 ПРОНУТРА 800 г
АПТАМИЛ 3 ПРОНУТРА 400 г
ЛАКТАНА БИО ПРЕХОДНО КОЗЕ МЛЯКО 2 6+ месеца 400 г
ЗОЯ БИО ГХИ - ПРЕЧИСТЕНО МАСЛО 450 гр.
НОВАЛАК 3 1-3 години 400 г
АПТАМИЛ КОМФОРТ 2 400 г NUTRICIA
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Напитки
- Топли напитки
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Бадеми - полезни и вредни свойства
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Вредна ли е лактозата?
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
Коментари към Ползи и хранителен състав на бадемовото мляко