Запечени яйца със сметана в гювече
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 2 тънки филии непресен хляб
- 1 - 2 скилидки чесън
- 4 чаени чаши високомаслена сметана
- малко зехтин
- 1/4 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
- 1/2 чаена лъжица морска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса. Вземете 4 гювечета (или малки керамични купички), на дъното на всяко от тях изсипете по 1 чаена чаша сметана, отгоре чукнете по 1 яйце, овкусете със сол и пипер. Подредете гювечетата във висока тава, с гореща вода. Нивото на водата трябва да бъде колкото е съдържанието на гювечетата. Поставете яйцата във фурната за 6 - 7 минути (ако ги предпочитате по-препечени, оставете повече време).
Нарежете хляба на дълги парчета и изпържете хлебните "пръчици" в зехтина от всички страни до образуването на златиста коричка. След това сложете върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина. Докато хрупкавите допълнения към яйцата са още горещи, натъркайте ги с чесън.
Извадете тавата с гювечетата от фурната, и във всяко гърненце сложете по една "пръчица".
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Броколи с лук и яйца на фурна
- Яйца със спанак и кисело мляко
- Беконови кошнички с яйце и кашкавал
- Яйца на фурна с шунка и пармезан
- Бързо гювече в тиган
- Печени пъдпъдъчи яйца в авокадо
- Печени яйца в прошуто с кашкавал
- Турска закуска менемен с яйца и млечен сос със сумак
- Запеканка с яйца и пушена наденица
- Яйца в гювече с пушен бекон, сирене и сметана
Коментари към Запечени яйца със сметана в гювече