Запечени яйца със сметана в гювече

Необходими продукти:
- 4 яйца
- 2 тънки филии непресен хляб
- 1 - 2 скилидки чесън
- 4 чаени чаши високомаслена сметана
- малко зехтин
- 1/4 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
- 1/2 чаена лъжица морска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190 градуса. Вземете 4 гювечета (или малки керамични купички), на дъното на всяко от тях изсипете по 1 чаена чаша сметана, отгоре чукнете по 1 яйце, овкусете със сол и пипер. Подредете гювечетата във висока тава, с гореща вода. Нивото на водата трябва да бъде колкото е съдържанието на гювечетата. Поставете яйцата във фурната за 6 - 7 минути (ако ги предпочитате по-препечени, оставете повече време).
Нарежете хляба на дълги парчета и изпържете хлебните "пръчици" в зехтина от всички страни до образуването на златиста коричка. След това сложете върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина. Докато хрупкавите допълнения към яйцата са още горещи, натъркайте ги с чесън.
Извадете тавата с гювечетата от фурната, и във всяко гърненце сложете по една "пръчица".
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Броколи с лук и яйца на фурна
- Яйца в спанак, прясно мляко и кашкавал на фурна
- Бързо гювече в тиган
- Яйца със спанак и кисело мляко
- Запеканка от моркови с яйца
- Печени яйца с лук и соев сос
- Яйчени гнезда с пармезан
- Печени яйца с масло и кашкавал в хлебни кошнички
- Запеканка за закуска от яйца и шунка
- Печени яйца в чаша с домати, лук и сметана
Коментари към Запечени яйца със сметана в гювече