Запеканка от извара с карамелизирани ябълки
Необходими продукти:
500-550 грама извара
3 яйца
80-100 грама кафява захар (може да замените с бяла)
4-5 супени лъжици грис
1/2 супена лъжица канела
1 пакетче ванилова захар (8 грама)
щипка сода
малко галета
За карамеленото плодово покритие:
8-9 супени лъжици захар
60 грама масло
5-6 твърди средни по размер кисели зелени ябълки
5-7 капки лимонов сок
2-3 супени лъжици вода
Начин на приготвяне:
Прокарайте изварата през сито, прибавете щипка сода, гриса, канелата, ванилията и разбъркайте всичко старателно.
Отделете жълтъците от белтъците и първите разбъркайте с кафявата захар в продължение на 2-3 минути. След това добавете към изварата.
Белтъците разбийте с помощта на миксер до получаването на плътна пяна и тогава изсипете при останалите продукти. Разбъркайте тестото с лъжица, загребвайки отгоре надолу.
Разрежете ябълките на парчета, които почистете от сърцевината със семената.
Изсипете 8-9 супени лъжици захар в нагорещен тиган, налейте вода. Захарта трябва да придобие консистенция на влажен морски пясък. Бъркайте непрекъснато, докато сместа пожълтее (около 2-3 минути).
Тогава прибавете маслото, а когато се разтопи - и парченцата ябълки. Те трябва да се карамелизират (за 8-10 минути).
Ако плодовете са много сочни и отделят голямо количество сок, по-добре отцедете част от него, защото в противен случай ябълките ще се сварят. Вариант е и да ги изпържите бързо на няколко пъти.
Намажете с масло или олио вътрешната страна на подходяща форма за печене и поръсете с галета. В нея подредете ябълките, може да полеете допълнително с карамел. Върху тях разпределете тестото от изварата, заравнете повърхността и поставете съда във фурната. Изпечете десерта при температура от 200 градуса в продължение на около 30-40 минути (точното време зависи от дебелината на слоя и от вашата фурна).
Проверете готовността с помощта на клечка за зъби.
Когато готовата запеканка се охлади, я отделете от стените на тавата и с рязко бързо движение обърнете върху подходящ плосък съд. Така ябълките ще бъдат на повърхността.
Добър апетит!
Снимки: vkus-master.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА PERLA 100 мл
ЛОВАРЕ ЧАЙ WINTER GINGER ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
НовЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ WINTER GINGER TEA ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
НовЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА MISSY 100 мл
ФРЕШ ДЖУС ДУШ ГЕЛ С КАРАМЕЛ И КРУША 500 мл
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА HASHTAG 85 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Диета с ябълки за 7 дни
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Карамелизирана захар - рецепта
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
- Карамелизирани орехи (с масло)
Коментари към Запеканка от извара с карамелизирани ябълки