Забулени яйца, обвити в шунка със сос Холандез
Необходими продукти:
- 8 големи резена шунка
- 2 броя английски мъфини
- 3 супени лъжици масло
- 2 скилидни чесън (пресовани)
- 280 грама пресен спанак
- 1 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 4 яйца
за соса Холандез:
- 4 жълтъка
- 1 1/2 чаена лъжица лимонов сок
- 1 чаена лъжица дижонска горчица
- 1/4 чаена лъжица лют червен пипер
- 1/2 чаена чаша разтопено масло
- 1 супена лъжица див лук за сервиране
Начин на приготвяне:
В тава подредете резените шунка и разполовени английските мъфини (ако тавата ви не е достатъчно голяма, сложете втори ред от продуктите върху решетка). Запечете за 3 минути във фурната, включена на функция грил.
Нарежете всяко от парчетата шунка на ивици, широки около 5-6 милиметра.
Вземете малка купичка с диаметър 7 см и я покрийте с фолио за свежо съхранение. Подредете шунката, като сложите резен по дъното на купичката и продължите по спираловидно, застъпвайки леко всеки следващ. Така направете още 3 купички.
В голям тиган на средна температура разтопете 2 лъжици масло и добавете смачкания чесън, гответе 1 минута. Следва спанакът и задушавайте 3-4 минути, докато омекне. Подправете със сол и черен пипер и свалете от котлона.
Пригответе соса Холандез: В блендер комбинирайте жълтъците с лимоновия сок, дижонската горчица и лютивия пипер. Блендирайте на висока степен за 5 секунди, намалете до ниска и добавете на струйка маслото, миксирайте за още 5 минути. Покрийте и поддържайте соса топъл.
Напълнете дълбок тиган (или широка тенджера) с достатъчно вода, която да покрие 4 малки термоустойчиви купи. Загрейте водата на висока температура. С помощта на щипки поставете купичките в горещата течност и във всеки съд чукнете по едно яйце. Гответе 2-3 минути или докато жълтъците придобият желаната от вас твърдост. С щипките извадете купичките от водата и внимателно излейте водата от тях.
Сложете по едно яйце във всяка една купичка, покрита с шунка. Отгоре разпределете по малко от спанака, така че да покрие яйцето. Намажете половинките английски мъфини с масло и ги поставете върху спанака с намазнената страна надолу (преди да сложите мъфина, приберете краищата от шунката към средата).
Обърнете в чиния, полейте с холандския сос и поръсете с див лук.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasty.co
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Как да приготвите перфектните поширани яйца
- Яйца с кисело мляко и запръжка (по панагюрски)
- Използвайте стреч фолио, за да приготвите идеалните забулени яйца
- Как да пошираме яйце в микровълнова фурна
- Яйца Бенедикт с холандски сос
- Забулени яйца в чесново кисело мляко със сирене
- Панирани поширани яйца
- Поширани яйца с доматен сос с къри
- Препечени сандвичи с авокадо и яйце
- Яйца със спанак и гъби
Коментари към Забулени яйца, обвити в шунка със сос Холандез