Яйца Бенедикт с холандски сос
Необходими продукти (за 2 порции):
2 яйца
2 парчета бекон или шунка
2 филии хляб за тостер
1 супена лъжица оцет
сол на вкус
За соса:
1 жълтък
50 грама масло
1,5-2 супени лъжици бяло вино
1 чаена лъжица лимонов сок
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете с направата на соса. Нарежете маслото на кубчета. Сложете жълтъка в съд с дебело дъно, налейте виното и прибавете щипка сол.
Разбъркайте добре и поставете съда на водна баня (в съвсем малко вода, колкото да покрива дъното на тенджерата). Сложете кубчетата масло и бъркайте, докато се разтопят и сместа стане еднородна.
Загрейте соса, като през цялото време бъркате до сгъстяването му. Внимавайте да не го прегреете, защото ще се отделят жълтъкът и маслото. Може да изваждате съда от тенджерата с водата за кратко и отново да поставяте в нея, за да не претоплите.
Когато сместа се сгъсти, веднага свалете от котлона и оставете да се охлади малко.
Щом изстине леко, добавете лимоновия сок и отново разбъркайте хубаво. Холандският сос е готов.
От филиите изрежете кръгове с помощта на кулинарен пръстен или просто използвайте чаша или друго подходящо за придаване на формата.
Изпечете ги от двете страни в сух тиган. След това в същия съд сложете парчетата бекон.
Ред е на яйцата. Не ги изваждайте предварително от хладилника, защото колкото по-студени са те, толкова по-красива форма ще се получи.
Сваряват се без черупката.
Разбийте белтъците на двете яйца поотделно, жълтъците запазете цели.
Налейте вода в тенджера, подсолете обилно и сложете 1 супена лъжица оцет. Когато водата кипне, добавете яйцето, поставяйки го възможно най-близо до дъното на съда.
Колкото по-внимателно поставите яйцето, толкова по-красива форма ще получите.
Важно е водата да не ври силно, за да не се разпръсне белтъкът в нея.
Яйцата се приготвят между 2 и 5 минути, в зависимост от желаната готовност на жълтъка.
За 2 минути той ще остане съвсем течен, а 5 минути са достатъчни за получаването на мека кремообразна консистенция.
Готовите яйца извадете с помощта на решетъчна лъжица. Ако формата не е равна, изрежете с нож краищата, придавайки й красив вид.
Остава само да "сглобите" ястието.
Сложете в подходяща чиния едната изпечена кръгла филийка, върху нея парче бекон, яйцето и полейте със соса.
Сандвичът е готов. По същия начин направете още един от останалите продукти.
Поднесете вкуснотията гореща, поръсвайки с нарязан пресен магданоз или копър, също и със смлян черен пипер.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Как да приготвите перфектните поширани яйца
- Яйца с кисело мляко и запръжка (по панагюрски)
- Панирани поширани яйца
- Препечени сандвичи с авокадо и яйце
- Как да пошираме яйце в микровълнова фурна
- Поширани яйца в плик върху канапе от карамелизиран лук
- Яйца със спанак и гъби
- Използвайте стреч фолио, за да приготвите идеалните забулени яйца
- Поширани яйца с доматен сос с къри
- Забулени яйца в чесново кисело мляко със сирене
Коментари към Яйца Бенедикт с холандски сос