Желиран зеленчуков терин
Необходими продукти:
2 червени чушки
2 жълти чушки
1 голям патладжан
2 тиквички
1 глава червен лук
6 супени лъжици зехтин
1/2 чаена чаша стафиди
1 супена лъжица доматено пюре
1 супена лъжица червен винен оцет
400 милилитра доматен сок
5-6 листа желатин (12 грама)
За соса:
6 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици червен винен оцет
сол и смлян черен пипер
листа босилек за украса
Начин на приготвяне:
Разрежете чушките на 4 части и почистете от семената. Патладжана и тиквичките нарежете по дължина на парчета с дебелина около 1,5 сантиметра. Подредете зеленчуците в тава и ги полейте със зехтин. След това изпечете във фурната на функция "грил" при температура от 200 градуса в продължение на 25-30 минути, докато се зачервят.
Щом чушките се запекат, извадете ги и сложете в найлонов плик. Оставете да се охладят за около 15 минути, след което ги обелете.
Сгорещете зехтин в тиган и в него изпържете нарязания на тънки кръгчета лук и стафидите, добавете доматеното пюре и оцета. Нека продуктите се приготвят до омекване. Оставете да се охладят в тигана.
Покрийте вътрешната страна на подходяща форма (дъното и стените) с найлоново фолио, чиито краища да излизат достатъчно извън съда, за да може по-късно да покриете терина.
Залейте желатина със студена вода и оставете за 10 минути, за да набъбне.
Налейте в тенджера половината от доматения сок, загрейте го, но не допускайте да заври. Сложете в него набъбналите листа желатин и бъркайте, докато се разтворят напълно.
Температурата не трябва да надвишава 60 градуса.
Време е за "сглобяване" на терина.
Сложете слой червени чушки на дъното на формата и залейте с част от доматения сок с желатина. След това продължете подредбата, като разполагате пластове от зеленчуците един върху друг, а помежду им наливате по малко от доматения сок.
Последният ред да бъде от червени чушки. Половината от доматения сок, който заделихте, налейте в тенджерата при остатъка от този с желатина, след това полейте терина. Увийте го с фолиото и приберете в хладилника, за да стегне.
Направете соса, смесвайки зехтина с оцета и подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.
Готовото предястие нарежете на парчета, полейте със соса, украсете с листенца босилек и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИКС ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВО ЖЕЛЕ 40 г ЗДРАВНИЦА
СНБ ЖЕЛЕ ЗА ПЕДИКЮР С УРЕЯ 250 мл
АГАР АГАР прах 100 г ПИМЕНТА
ПЛАНЕТА ОРГАНИКА ОВЛАЖНЯВАЩ КРЕМ ЗА ТЯЛО АЛОЕ 360 мл
ДЕЛИА КОЗМЕТИКС DAIRY FUN ДУШ ГЕЛ ЖЕЛЕ ЛИМОН 350 г
ДЕЛИА КОЗМЕТИКС DAIRY FUN ДУШ ГЕЛ ЖЕЛЕ ЯГОДА 350 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Как и колко да варим различните зеленчуци
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Люти чушки - полезни свойства и вреди
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Алкална диета
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Люти чушки Халапеньо - полезни свойства и противопоказания
Коментари към Желиран зеленчуков терин