Начало Хранене Рецепти Консерви Още идеи Желе от чушки

Желе от чушки

Желе от чушки - изображение

Необходими продукти:

  • 6 чаени чаши нарязани на кубчета сладки червени чушки
  • 2 чаени лъжици лют пипер сушен на люспи
  • 3 супени лъжици пектин
  • 3 1/4 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша винен оцет (бял)
  • 1 супена лъжица масло
  • 3/4 чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

Измийте бурканите с топла сапунена вода и ги подушете, след което ги потопете във вряща вода за 10 минути. Съхранявайте бурканчетата в горещата вода, докато са готови за употреба. Сложете вътре и капачките.

Направете желето, като смелите червените чушки и лютия пипер на люспи в кухненски робот.

Пектинът смесете с 1/4 чаша захар.

Разбъркайте заедно чушките, оцета, маслото, солта и останалите 3 чаши захар в тенджера. Изчакайте да заври, като бъркате постоянно, след 5 минути прибавете постепенно пектиновата смес, като не спирате да бъркате. Бъркайте, докато се сгъсти за около 1-2 минути.

Свалете от котлона и извадете бурканите върху кърпа, а капачките подсушете.

Насипете сладкото желе в бурканите, като оставите малко от върха. Преминете с шпатула по стените на буркана между стъклото и желето, за да премахнете въздушните балончета.

Избършете гърлата на бурканите с влажна кърпа и затворете с капачките.

Поставете затворените буркани в тенджера и ги покрийте с вода, нека течността бъде поне 4-6 сантиметра над тях. Варете за 15 минути под капак, след което ги охладете. Ако имате буркан, който не е напълно пълен, не го стерилизирайте, а го съхранявайте в хладилник и консумирайте в кратък срок.

След като бурканите се охладят напълно между 12 и 24 часа, проверете всички капаци дали са добре вдлъбнати. Тези, които не са се запечатали добре съхранявайте в хладилник и консумирайте първи.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияХранене при...БотаникаЛюбопитноДиети