Рецепти за домашно сладко от боровинки
Боровинките се срещат в три различни разновидности – сини, червени и черни. Всички те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти (антоцианини). Имат множество ползи за здравето на човек, а особено са полезни за зрението. Поради приятния им аромат и сладък екзотичен вкус, боровинките се използват за приготвянето и декорирането на много десерти – сладкиши, торти, чийзкейкове, сладка, конфитюри и други.
Сладкото от боровинки е един от най-предпочитаните и популярни десерти от дребните плодчета, затова ви предлагаме няколко рецепти, по които може да си го направите в домашни условия, придружени от полезни съвети за приготвянето и съхранението му. То е прекрасна добавка към палачинки, сладолед или си го хапнете просто така. Бихте могли да си приготвите домашно диетично сладко от боровинки със или без захар (с мед) и по бърз начин.
Домашно сладко от боровинки с чиа и мед
Необходими продукти:
- 3 чаени чаши сини боровинки
- 3 супени лъжици семена от чиа
- 3 супени лъжици мед
Начин на приготвяне на сладкото от боровинки с чиа и мед
Смесете боровинките и меда в тенджера и разбъркайте добре. Загрейте на средно силен огън и когато сместа клокне, намалете температурата на котлона. Покрийте тенджерата с капак и варете сладкото в продължение на 4-5 минути, докато боровинките се разпукат. Бъркайте периодично.
Отдръпнете от котлона и намачкайте или пасирайте плодовете според желаната консистенция. Добавете семената от чиа, разбъркайте и върнете тенджерата на котлона. Варете боровинковото сладко още 10-13 минути, докато се сгъсти. Бъркайте от време на време, за да не се слепят семената.
Оставете сладкото да се охлади, преди да го прехвърлите в стъклени буркани с херметическо затваряне. Съхранявайте в хладилник до 2 седмици.
Сладко от черни боровинки с мед и ром
Необходими продукти:
- 1 килограм черни боровинки
- 1 чаена чаша течен мед
- 2 супени лъжици ром
Начин на приготвяне на сладкото от черни боровинки с мед и ром
Почистете боровинките (използвайте само ненаранени), измийте ги под студена течаща вода и отцедете през гевгир.
Изсипете ги в съда, в който ще варите сладкото. Намачкайте леко с помощта на вилица, голяма лъжица или друг подходящ прибор (не ги превръщайте в каша).
Поставете тенджерата върху котлона и бъркайте непрекъснато. Щом плодовете започнат да се варят, намалете температурата.
Следва най-важният момент от приготвянето на сладкото – добавянето на меда. Слагайте по една малка лъжица от него при боровинките, като не спирате да бъркате, за да може да се вари бавно и да не прегори.
Щом сложите всичкия мед, варете плодовете още 10-15 минути и тогава свалете съда от огъня. Налейте рома в сладкото и разбъркайте добре.
Разпределете в предварително стерилизирани бурканчета. Затворете веднага и ги обърнете с дъното нагоре, докато се охладят напълно. Съхранявайте готовото сладко на тъмно и хладно място.
Да ви е сладко!
Сладко от боровинки в микровълнова за директна консумация
Необходими продукти:
- 200 грама боровинки
- 100 грама захар
Начин на приготвяне на бързо сладко от боровинки в микровълнова
Почистете и измийте боровинките, поръсете ги със захар. Съдът, който използвате, трябва да бъде дълбок и подходящ за микровълнова. Сложете съда с плодовете в микровълновата на средна мощност за 10 минути, като през това време разбъркайте поне веднъж. Охладете и поднесете.
Съвети за приготвянето на сладко от боровинки
- Изберете боровинки, които не са твърде меки и намачкани, а по-твърди и узрели.
- Съхранете узрелите боровинки в хладилник в затворен съд за около една седмица. Премахнете всички развалени плодчета и периодично проверявайте и премахвайте всички развалени зрънца, ако няма да приготвяте сладкото от боровинки в рамките на седмица.
- Не измивайте боровинките, преди да ги сложите в кутии за съхранение в хладилник или фризер, за да не премахнете защитното им покритие.
- Може да подсладите сладкото със захар, естествени подсладители (стевия) или с мед.
- Сладкото е готово за напълване в бурканчета, когато не се разтича, а е добре сгъстено и хомогенно.
- Съхранете готовите бурканчета сладко на тъмно и прохладно място. Годно е за консумация до една година след консервирането.
wclub.ru
Снимки: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ДОБРА ПАМЕТ * 20 бр. БИОПРОГРАМА
СЕВЪН ДЕЙС ПОДХРАНВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ АКТИВЕН ЧЕТВЪРТЪК 28 г
АМИКС ГРИЙН ДЕЙ СУПЕР ГРИЙНС 360 г
НЕЙЧЪРС КРАФТ НЕВРО ЗДРАВЕ капсули * 60
БИЛКОВ ЕКСТРАКТ КАРДИО 100 мл АУРИМЕТРИЯ
ЧАЙ ФИЛТЪР ХАЙДЕ ТРАПЕЗЕН * 20
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Плодове
- Сладко от нар с лимон
- Рецепти за домашно сладко от хинап
- Какво да правим със захаросаното сладко
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- Консумирайте розово сладко поради 3 причини
- За какво е полезна синята боровинка
- Сладко от дюли с парченца орехи
- Боровинка синя, Блатна боровинка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
Коментари към Рецепти за домашно сладко от боровинки