Домашна пролетна майонеза с листа от репички и зехтин
Необходими продукти:
- връзка репички
- 3 жълтъка
- 1 чаена чаша зехтин (студено пресован)
- сока от половин лимон
- 1/2 чаена лъжица пикантна горчица
- сол
Начин на приготвяне:
От връзката репички използвайте само листата. Измийте ги, след което попарете в подсолена вода за 1-2 минути.
Отцедете от течността с помощта на гевгир и нарежете ситно.
Жълтъците разбийте с горчицата и лимоновия сок, подсолете на вкус и постепенно добавете зехтина, вливайки го на тънка струя. Не спирайте да разбивате.
Когато сосът се сгъсти, сложете листата от репички и разбъркайте старателно.
Охладете готовата майонеза, която е прекрасно допълнение към зеленчукови салати. Може да поднесете и като сос към гарнитура от сурови зеленчуци.
Добър апетит!
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Веган майонеза от нахут
- За какво са полезни листата от репички и как да ги приемаме
- Репички – хранителна стойност и полезни свойства
- Салата от цвекло с майонеза, чесън и орехи
- Майонеза – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пъстра салата с червени, лилави картофи и репички
- Рецепти за салати от маруля
- Салата от рулца от раци с калмари, яйца и маслини
- Пържени репички с чесън
- Глазирани зеленчуци - морков, репичка, лук
Коментари към Домашна пролетна майонеза с листа от репички и зехтин