Домашна паста със спанак

Необходими продукти:
За спаначеното пюре:
- 300 грама спанак (почистен от стъблата)
За тестото:
- 300 грама брашно
- 5 жълтъка
- 1 цяло яйце
- 4 супени лъжици пюре от спанак
- 1 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
В тенджера кипнете вода и напълнете голяма купа със студена вода с кубчета лед. Нарежете спанака и го сложете във врящата вода за 15-30 секунди. С решетъчна лъжица го извадете от тенджерата и го прехвърлете в ледената вода. Когато се охлади, го отцедете от излишната течност и блендирайте, докато се получи гладко пюре.
Изсипете брашното върху почистен кухненски плот и направете кладенец в центъра му. В него сложете жълтъците и цялото яйце, добавете спаначеното пюре и солта. С помощта на вилица разбийте продуктите, като постепенно прибавяте по малка част от брашното. Омесете меко лепкаво тесто.
С шпатула почистете останалото тесто от ръцете и плота. Добавете още брашно, докато направите сухо тесто, но все пак трябва да запазите неговата еластичност. Ако тестото все още е влажно, добавяйте по 1 лъжичка брашно, докато получите необходимата консистенция. Ако е твърде сухо, използвайте спрей бутилка, за да добавите постепенно вода.
Увийте тестото в домакинско фолио и го оставете да престои 30 минути върху плота.
След това го разрежете на 4 равни части. Вземете едната, а останалите три отново увийте във фолио.
Разточете я върху набрашнен плот, слоят да бъде с дебелина 1 см. Прекарайте три пъти тестото през машина за паста с приставка за тестени изделия, като използвате с най-широката настройка.
Поставете тестото върху набрашнен плот и прегънете на 4, разточете и отново прекарайте през машината за още 3 пъти.
Намалете дебелината с 1 степен и повторете последните две стъпки отново, след което намалете с още една степен отвора на машината и разточете до постигането на желаната дебелина, променяйки настройките на машината.
Прехвърлете разточеното тесто върху добре набрашнена повърхност, поръсете с брашно отгоре и покрийте с пергаментова хартия. Завийте го с хавлия, за да предотвратите изсушаването му и повторете стъпките с останалото тесто.
Нарежете тестото с желана от вас приставка от машината за паста или използвайте нож.
Разделете нарязаната паста, поръсете я обилно с брашно и навийте на гнезда. Поставете върху застлана с хартия тава и покрийте с кърпа, докато решите да я готвите.
Пастата може да се замрази и да се съхранява във фризер до 3 седмици, като преди готвене трябва да я оставите да се отпусне постепенно в хладилник.
Когато решите да приготвите, сложете сол във вряща вода и добавете пастата, разбъркайте с вилица и оставете да се свари, като проверявате готовността през 1,5 – 2 минути. Прецедете, добавете сос и сервирайте.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: seriouseats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
ХИП ПЮРЕ БИО ЗЕЛЕНЧУЦИ И МАКАРОНИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА
ЛАЙКА РЪЧНА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕНЯЕМИ ПРИСТАВКИ PM2000
ЛАЙКА НАКРАЙНИК ЗА РАВИОЛИ APM007 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM2000
НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM20000
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Какво е паста орзо и как да я приготвим
- Как и колко да варим макаронените изделия
- Топ 10 на най-популярните видове паста в света
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Паста орзо със зеленчуци
- Макарони със спанак, лук и сметана
- Макарони с кайма, млечна заливка и доматен сос
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Макарони на фурна със зеленчуци и шунка
- Макарони с броколи и пилешко
Коментари към Домашна паста със спанак