Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Макаронени изделия Домашна паста със спанак

Домашна паста със спанак

Домашна паста със спанак - изображение

Необходими продукти:

За спаначеното пюре:

  • 300 грама спанак (почистен от стъблата)

За тестото:

  • 300 грама брашно
  • 5 жълтъка
  • 1 цяло яйце
  • 4 супени лъжици пюре от спанак
  • 1 чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

В тенджера кипнете вода и напълнете голяма купа със студена вода с кубчета лед. Нарежете спанака и го сложете във врящата вода за 15-30 секунди. С решетъчна лъжица го извадете от тенджерата и го прехвърлете в ледената вода. Когато се охлади, го отцедете от излишната течност и блендирайте, докато се получи гладко пюре.

Изсипете брашното върху почистен кухненски плот и направете кладенец в центъра му. В него сложете жълтъците и цялото яйце, добавете спаначеното пюре и солта. С помощта на вилица разбийте продуктите, като постепенно прибавяте по малка част от брашното. Омесете меко лепкаво тесто.

С шпатула почистете останалото тесто от ръцете и плота. Добавете още брашно, докато направите сухо тесто, но все пак трябва да запазите неговата еластичност. Ако тестото все още е влажно, добавяйте по 1 лъжичка брашно, докато получите необходимата консистенция. Ако е твърде сухо, използвайте спрей бутилка, за да добавите постепенно вода.

Увийте тестото в домакинско фолио и го оставете да престои 30 минути върху плота.

След това го разрежете на 4 равни части. Вземете едната, а останалите три отново увийте във фолио.

Разточете я върху набрашнен плот, слоят да бъде с дебелина 1 см. Прекарайте три пъти тестото през машина за паста с приставка за тестени изделия, като използвате с най-широката настройка.

Поставете тестото върху набрашнен плот и прегънете на 4, разточете и отново прекарайте през машината за още 3 пъти.

Намалете дебелината с 1 степен и повторете последните две стъпки отново, след което намалете с още една степен отвора на машината и разточете до постигането на желаната дебелина, променяйки настройките на машината.

Прехвърлете разточеното тесто върху добре набрашнена повърхност, поръсете с брашно отгоре и покрийте с пергаментова хартия. Завийте го с хавлия, за да предотвратите изсушаването му и повторете стъпките с останалото тесто.

Нарежете тестото с желана от вас приставка от машината за паста или използвайте нож.

Разделете нарязаната паста, поръсете я обилно с брашно и навийте на гнезда. Поставете върху застлана с хартия тава и покрийте с кърпа, докато решите да я готвите.

Пастата може да се замрази и да се съхранява във фризер до 3 седмици, като преди готвене трябва да я оставите да се отпусне постепенно в хладилник.

Когато решите да приготвите, сложете сол във вряща вода и добавете пастата, разбъркайте с вилица и оставете да се свари, като проверявате готовността през 1,5 – 2 минути. Прецедете, добавете сос и сервирайте.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: seriouseats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиДиетиЗдравни съветиЛюбопитно