Домашна паста със спанак
Необходими продукти:
За спаначеното пюре:
- 300 грама спанак (почистен от стъблата)
За тестото:
- 300 грама брашно
- 5 жълтъка
- 1 цяло яйце
- 4 супени лъжици пюре от спанак
- 1 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
В тенджера кипнете вода и напълнете голяма купа със студена вода с кубчета лед. Нарежете спанака и го сложете във врящата вода за 15-30 секунди. С решетъчна лъжица го извадете от тенджерата и го прехвърлете в ледената вода. Когато се охлади, го отцедете от излишната течност и блендирайте, докато се получи гладко пюре.
Изсипете брашното върху почистен кухненски плот и направете кладенец в центъра му. В него сложете жълтъците и цялото яйце, добавете спаначеното пюре и солта. С помощта на вилица разбийте продуктите, като постепенно прибавяте по малка част от брашното. Омесете меко лепкаво тесто.
С шпатула почистете останалото тесто от ръцете и плота. Добавете още брашно, докато направите сухо тесто, но все пак трябва да запазите неговата еластичност. Ако тестото все още е влажно, добавяйте по 1 лъжичка брашно, докато получите необходимата консистенция. Ако е твърде сухо, използвайте спрей бутилка, за да добавите постепенно вода.
Увийте тестото в домакинско фолио и го оставете да престои 30 минути върху плота.
След това го разрежете на 4 равни части. Вземете едната, а останалите три отново увийте във фолио.
Разточете я върху набрашнен плот, слоят да бъде с дебелина 1 см. Прекарайте три пъти тестото през машина за паста с приставка за тестени изделия, като използвате с най-широката настройка.
Поставете тестото върху набрашнен плот и прегънете на 4, разточете и отново прекарайте през машината за още 3 пъти.
Намалете дебелината с 1 степен и повторете последните две стъпки отново, след което намалете с още една степен отвора на машината и разточете до постигането на желаната дебелина, променяйки настройките на машината.
Прехвърлете разточеното тесто върху добре набрашнена повърхност, поръсете с брашно отгоре и покрийте с пергаментова хартия. Завийте го с хавлия, за да предотвратите изсушаването му и повторете стъпките с останалото тесто.
Нарежете тестото с желана от вас приставка от машината за паста или използвайте нож.
Разделете нарязаната паста, поръсете я обилно с брашно и навийте на гнезда. Поставете върху застлана с хартия тава и покрийте с кърпа, докато решите да я готвите.
Пастата може да се замрази и да се съхранява във фризер до 3 седмици, като преди готвене трябва да я оставите да се отпусне постепенно в хладилник.
Когато решите да приготвите, сложете сол във вряща вода и добавете пастата, разбъркайте с вилица и оставете да се свари, като проверявате готовността през 1,5 – 2 минути. Прецедете, добавете сос и сервирайте.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: seriouseats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г 6403
ЛАЙКА РЪЧНА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕНЯЕМИ ПРИСТАВКИ PM2000
Безплатна доставка за България!ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г 6540
ЛАЙКА НАКРАЙНИК ЗА РАВИОЛИ APM007 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM2000
НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА PM20000
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Как и колко да варим макаронените изделия
- Какво е паста орзо и как да я приготвим
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Паста орзо със зеленчуци
- Топ 10 на най-популярните видове паста в света
- Орзо с пилешко и спанак
- Паста орзо със скариди и тиквички
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Макаронена запеканка с шунка, царевица и кашкавал
- Сметанов сос Алфредо с пармезан и масло за паста
Коментари към Домашна паста със спанак