Домашен хляб с лук, маслини и чубрица
Необходими продукти:
250 грама пшенично брашно
150 милилитра прясно мляко
60 грама маслини без костилки
1 глава лук
50 грама масло
2 супени лъжици зехтин
10 грама суха мая
2 чаени лъжици суха чубрица (или розмарин)
1 яйце
1 чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете лука.
Маслините също нарежете на ситно.
Загрейте 20 грама от маслото в тиган и изпържете лука до прозрачност, да порозовее леко.
Добавете маслините и сухата чубрица. Разбъркайте добре и след минута свалете от котлона.
Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете останалите 30 грама от маслото.
Към сместа добавете сухата мая.
Разбъркайте хубаво, за да се разтвори маята и да не се образуват бучки.
Добавете пресятото брашно, сол и млечната смес.
Замесете еластично тесто, което лесно се отделя от ръцете.
Изсипете подготвената плънка и омесете още веднъж.
Поръсете тестото с малко брашно, покрийте с памучна кърпа и оставете на топло място за 45 минути.
Обемът трябва да се увеличи два пъти.
Смесете жълтъка с 2 супени лъжици зехтин.
Застелете тава с хартия за печене, поръсете с брашно. Придайте на тестото форма на хляб с дебелина 2 - 2,5 см и поставете в тавата. Направете разрези по повърхността и оставете за 15 - 20 минути.
След това намажете с жълтъка и сложете да се пече във фурната при 210 градуса в продължение на около 30 минути.
Изчакайте хлябът да изстине и поднесете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Бърза закваска за хляб с кисело мляко и трици
- Двуседмична диета с хляб
- Рецепти за домашен хляб с кокосово брашно
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
Коментари към Домашен хляб с лук, маслини и чубрица