Домашен хляб с канела
Необходими продукти:
1 супена лъжица суха активна мая
1 чаена чаша топла вода
5 супени лъжици захар
2 супени лъжици маргарин
1 голямо яйце
1/2 чаена лъжица сол
3 - 3 1/2 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша разтопено масло
2 чаени лъжици канела
2/3 чаена чаша стафиди
2 чаени чаши пудра захар
2 - 3 супени лъжици прясно мляко
1/2 чаена чаша смлени орехи
Начин на приготвяне:
Смесете маята с топлата вода и изчакайте 5 минути. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица.
В голяма купа смесете 3 супени лъжици от захарта, маргарина, яйцето, половината от брашното, добавете маята, солта и разбъркайте. Сложете останалото брашно и замесете тесто. Поставете го в подмазана с масло форма и покрийте с фолио. Оставете за час, за това време, то трябва да втаса. Ако няма да го използвате веднага, имайте предвид, че то може да се съхранява в хладилник в продължение на 4 дни, а преди употреба, оставете за няколко часа на стайна температура.
Сложете тестото върху плот, посипан с брашно и месете няколко минути. Разделете на две части. Едната разточете в правоъгълна форма и намажете повърхността с разтопено масло, използвайки четка.
В малък съд смесете останалите две лъжици захар с канелата. Половината от сместа разпределете върху тестото, сложете и половината от стафидите. Навийте тестото на руло и го поставете в подготвената форма. Повторете всичко с останалото тесто. Покрийте двете рула с фолио, намазано с масло и оставете на топло място за 40 - 45 минути. През това време пригответе глазура от пудрата захар и млякото.
Загрейте фурната до 180 градуса и нека хлябът се пече в продължение на 30 - 35 минути. Когато е готов, изчакайте да изстине, покрийте с глазурата и поръсете с орехите.
Ако желаете може да използвате и малко мак при приготвянето на плънката.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
Коментари към Домашен хляб с канела