Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)

Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)

от 02 дек 2013г., обновено на 09 юли 2021г.
Автор: Chef Framar
Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена) - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Хлябът е неразделна част от българската трапеза и макар че вече изобилства от видове и вкусове, традиционният хляб си остава най-предпочитан, особено ако е домашно приготвен. Разбира се, съвременният човек е много ангажиран в ежедневието си и обикновено се стреми към бързи и лесни за приготвяне ястия и печива, затова ви предлагаме рецепти, които може да използвате, за да си направите домашен хляб без месене, тъй като процесът на замесване изисква немалко време, което знаем, че ви е ценно.

Пшеничен хляб без месене

Необходими продукти:

  • 500 грама бяло пшенично брашно
  • 365 милилитра вода
  • 5-10 грама мая (пресована)
  • 1,5 чаени лъжици сол

Начин на приготвяне:

Пригответе си дълбок съд, разтворете маята и солта в купа с топлата вода, пресейте брашното. Ако използвате 5 грама мая, ще се получи хляб с по-мек вкус, а с 10 грама – вкусът няма да се промени особено, но тестото ще втаса по-бързо.

Смесете продуктите и разбъркайте в продължение на около половин минута, без да се стараете тестото да стане еднородно, просто трябва брашното да се смеси с водата. Покрийте съда с фолио и оставете на топло място за 2 часа.

След това отстранете фолиото и се заемете с оформянето на хляба (тестото увеличава обема си 3-4 пъти).

Използвайте дълбок съд с дебели стени, който намажете с олио и поръсете с брашно. Поръсете и плота с брашно, сложете тестото върху него и отново поръсете с брашно. Притиснете с длан, за да се сплеска. Следва да оформите тестото като кърпичка, прегъвайки всички краища към средата.

Така приготвено, преместете тестото в подготвения дълбок съд и затворете с капак (може да използвате посипана с брашно кърпа и найлон). Оставете за половин час, за да втаса и да увеличи обема си 2 пъти. През това време включете фурната да загрява.

Когато изтече указаното време, сложете тестото във фурната и нека се пече в продължение на 40-50 минути. Желателно е уредът да има функция за пара. Ако вашият няма такава, можете да постигнете ефекта, като сложите съд с вряща вода на дъното на фурната за 5-10 минути.

Готовия хляб извадете върху решетка или върху сгъната на няколко слоя кърпа. Покрийте с друга тъкан и оставете да си "почине" за известно време.

По желание гарнирайте с домашно масло, самардала, сирене или маслини.

Домашен хляб без месене

Ако сте сред почитателите на пълнозърнестите варианти, ви предлагаме рецепта от бяло и пълнозърнесто брашно със слънчогледови семена и овесени ядки.

Пълнозърнест хляб без месене със слънчоглед и овесени ядки

Необходими продукти:

  • 700 грама бяло брашно
  • 300 грама пълнозърнесто брашно
  • 100 грама белен слънчоглед
  • 1 чаена чаша овесени ядки
  • 10 грама суха мая
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 2 супени лъжици сол
  • 300 милилитра топла вода
  • 5 грама сода за хляб
  • 1 чаена лъжичка сок от лимон

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса, пригответе продълговата форма за кекс и я намажете със зехтин или покрийте с лист пергамент. В купа сложете двата вида брашно, солта, захарта, маята и изгасената в лимонов сок сода.

Добавете семената, овесените ядки, водата и зехтина. Бъркайте с дървена лъжица, докато съставките се смесят и получите лепкава смес.

Изсипете я във формата и оставете тестото да удвои обема си. По желание може да поръсите с малко белени слънчогледови семена. След 30 минути изпечете хлебчето до златиста коричка, обикновено отнема около 30-35 минути. Охладете хляба, завийте го с влажна кърпа и след като изстине напълно, го разрежете.

Може да експериментирате и да използвате други семена по ваш избор или микс от няколко вида.

Пълнозърнест хляб без месене

Добър апетит!

Още по темата:
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • 22 интересни факта за хляба 22 интересни факта за хляба
  •  Запечено козе сирене с мед и орехи Запечено козе сирене с мед и орехи
  • Сухари с чесън и пармезан Сухари с чесън и пармезан
5.0/5 1 оценка

Коментари към Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)
    www.framar.bg 
    на 20 October 2025 в 21:53
    Коментирайте "Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Тестени изделия
  • Разни
  • Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
  • Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • 22 интересни факта за хляба
  • Погача за прощъпулник
  • Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
  • Еврейски безквасен хляб Маца
  • Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
  • Яжте хляб - за отслабване
  • Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Експериментална ваксина с наночастици предотвратява няколко вида ракЕкспериментална ваксина с наночастици предотвратява няколко вида рак

Експериментална ваксина с наночастици предотвратява няколко вида рак

от 20 окт 2025г.Прочети повече
Как Чикаго успя да намали смъртните случаи заради свръхдозаКак Чикаго успя да намали смъртните случаи заради свръхдоза

Как Чикаго успя да намали смъртните случаи заради свръхдоза

от 20 окт 2025г.Прочети повече
Гърция забранява достъпа до социални мрежи на децата до 15 годиниГърция забранява достъпа до социални мрежи на децата до 15 години

Гърция забранява достъпа до социални мрежи на децата до 15 години

от 20 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Псориазис- безплатни профилактични прегледи в УМБАЛ „Свети Георги“ - 27 - 29.10.2025

преди 12 часа и 52 мин.

Олайф - хранителни добавки и козметика от Италия

преди 3 дни, 6 часа и 49 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

Какъв хляб да ядем – бял, пълнозърнест или с квас

от 10 юли 2025г. Прочети повече
Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти

от 10 юни 2025г. Прочети повече
Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци

от 07 фев 2024г. Прочети повече
Да разбием заблудите - хляба Да разбием заблудите - хляба

Да разбием заблудите - хляба

от 28 юни 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВАЯ БИОТИК D3 капки 10 мл

НАТУГЕНА ПРОПИОНОВА КИСЕЛИНА капсули * 120

МАТИСЪН СЕЛЕН капсули 200 мкг * 90

ФИТОБИОС МЕМОМИКС 100 мл

ВИТАМИН D3 таблетки 1000 IU * 500 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕКОМЕР капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:19:19

ПИАСКЛЕДИН капсули 100 мг / 200 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:16:16

ЛАСИПИЛ таблетки 4 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:13:34

МАГНАЛАБС ДИСКОПАТИН капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:10:13

ДИМЕНХИДРИНАТ АКТАВИС таблетки 50 мг * 30 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 20 окт 2025г. в 17:08:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival