Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)
Хлябът е неразделна част от българската трапеза и макар че вече изобилства от видове и вкусове, традиционният хляб си остава най-предпочитан, особено ако е домашно приготвен. Разбира се, съвременният човек е много ангажиран в ежедневието си и обикновено се стреми към бързи и лесни за приготвяне ястия и печива, затова ви предлагаме рецепти, които може да използвате, за да си направите домашен хляб без месене, тъй като процесът на замесване изисква немалко време, което знаем, че ви е ценно.
Пшеничен хляб без месене
Необходими продукти:
- 500 грама бяло пшенично брашно
- 365 милилитра вода
- 5-10 грама мая (пресована)
- 1,5 чаени лъжици сол
Начин на приготвяне:
Пригответе си дълбок съд, разтворете маята и солта в купа с топлата вода, пресейте брашното. Ако използвате 5 грама мая, ще се получи хляб с по-мек вкус, а с 10 грама – вкусът няма да се промени особено, но тестото ще втаса по-бързо.
Смесете продуктите и разбъркайте в продължение на около половин минута, без да се стараете тестото да стане еднородно, просто трябва брашното да се смеси с водата. Покрийте съда с фолио и оставете на топло място за 2 часа.
След това отстранете фолиото и се заемете с оформянето на хляба (тестото увеличава обема си 3-4 пъти).
Използвайте дълбок съд с дебели стени, който намажете с олио и поръсете с брашно. Поръсете и плота с брашно, сложете тестото върху него и отново поръсете с брашно. Притиснете с длан, за да се сплеска. Следва да оформите тестото като кърпичка, прегъвайки всички краища към средата.
Така приготвено, преместете тестото в подготвения дълбок съд и затворете с капак (може да използвате посипана с брашно кърпа и найлон). Оставете за половин час, за да втаса и да увеличи обема си 2 пъти. През това време включете фурната да загрява.
Когато изтече указаното време, сложете тестото във фурната и нека се пече в продължение на 40-50 минути. Желателно е уредът да има функция за пара. Ако вашият няма такава, можете да постигнете ефекта, като сложите съд с вряща вода на дъното на фурната за 5-10 минути.
Готовия хляб извадете върху решетка или върху сгъната на няколко слоя кърпа. Покрийте с друга тъкан и оставете да си "почине" за известно време.
По желание гарнирайте с домашно масло, самардала, сирене или маслини.
Ако сте сред почитателите на пълнозърнестите варианти, ви предлагаме рецепта от бяло и пълнозърнесто брашно със слънчогледови семена и овесени ядки.
Пълнозърнест хляб без месене със слънчоглед и овесени ядки
Необходими продукти:
- 700 грама бяло брашно
- 300 грама пълнозърнесто брашно
- 100 грама белен слънчоглед
- 1 чаена чаша овесени ядки
- 10 грама суха мая
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица кафява захар
- 2 супени лъжици сол
- 300 милилитра топла вода
- 5 грама сода за хляб
- 1 чаена лъжичка сок от лимон
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса, пригответе продълговата форма за кекс и я намажете със зехтин или покрийте с лист пергамент. В купа сложете двата вида брашно, солта, захарта, маята и изгасената в лимонов сок сода.
Добавете семената, овесените ядки, водата и зехтина. Бъркайте с дървена лъжица, докато съставките се смесят и получите лепкава смес.
Изсипете я във формата и оставете тестото да удвои обема си. По желание може да поръсите с малко белени слънчогледови семена. След 30 минути изпечете хлебчето до златиста коричка, обикновено отнема около 30-35 минути. Охладете хляба, завийте го с влажна кърпа и след като изстине напълно, го разрежете.
Може да експериментирате и да използвате други семена по ваш избор или микс от няколко вида.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- 22 интересни факта за хляба
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Рецепти за домашен хляб без месене (от бяло брашно и от пълнозърнесто със семена)