Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Домашен бял хляб със закваска

Домашен бял хляб със закваска

Домашен бял хляб със закваска - изображение

Необходими продукти

За закваската:

  • 1/2 чаена чаша вода
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1/2 чаена чаша брашно

За тестото:

  • 300 грама закваска
  • 30 грама сол
  • 1 килограм брашно
  • 150 милилитра вода
  • 20 грама захар


Начин на приготвяне:

Смесете равните части вода, захар и брашно, оставете комбинацията да престои 16 часа в херметически затворена купа при температура около 20-25 градуса. В продължение на 4 дни на всеки 16 часа добавяйте еднакви количества вода, захар, брашно и разбърквайте. Готовата закваска съхранявайте при температура от 5 градуса. При тези условия дрождите "спят" и оживяват, когато попаднат в помещение с по-висока температура.

Когато имате готова закваска, преминете към замесването на тестото за хляба. Комбинирайте съставките, посочени за направата му, като бъркате без интензивни движения. Оставете за 2 часа в плътно затворен съд.

Вземете подходяща за хляб форма и я поръсете плътно с брашно. Разделете тестото на равни части, които подредете в съда. Изчакайте да втаса на топло място (за около 30-40 минути), след което рязко и с бързи движения прехвърлете тестото от формата в тава. Направете няколко разреза по краищата и сложете да се пече в силно сгорещена фурна (260 градуса).

Когато минат 12 минути от момента, в който сте сложили тестото във фурната, поставете съд с вода под тавата, намалете градусите до 200 и изпечете до готовност (още 15-20 минути).

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: goodhouse.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиВидеоХрани и ястияНовиниДиетиИнтервюта