Домашен бял хляб със закваска
Необходими продукти
За закваската:
- 1/2 чаена чаша вода
- 1/2 чаена чаша захар
- 1/2 чаена чаша брашно
За тестото:
- 300 грама закваска
- 30 грама сол
- 1 килограм брашно
- 150 милилитра вода
- 20 грама захар
Начин на приготвяне:
Смесете равните части вода, захар и брашно, оставете комбинацията да престои 16 часа в херметически затворена купа при температура около 20-25 градуса. В продължение на 4 дни на всеки 16 часа добавяйте еднакви количества вода, захар, брашно и разбърквайте. Готовата закваска съхранявайте при температура от 5 градуса. При тези условия дрождите "спят" и оживяват, когато попаднат в помещение с по-висока температура.
Когато имате готова закваска, преминете към замесването на тестото за хляба. Комбинирайте съставките, посочени за направата му, като бъркате без интензивни движения. Оставете за 2 часа в плътно затворен съд.
Вземете подходяща за хляб форма и я поръсете плътно с брашно. Разделете тестото на равни части, които подредете в съда. Изчакайте да втаса на топло място (за около 30-40 минути), след което рязко и с бързи движения прехвърлете тестото от формата в тава. Направете няколко разреза по краищата и сложете да се пече в силно сгорещена фурна (260 градуса).
Когато минат 12 минути от момента, в който сте сложили тестото във фурната, поставете съд с вода под тавата, намалете градусите до 200 и изпечете до готовност (още 15-20 минути).
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: goodhouse.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВОЛКАНО УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНО ПРОБИОТИЧНО КИСЕЛО МЛЯКО
ЗАКВАСКА БОЛГАРИ саше * 7 СЕЛУР ФАРМА
ТермолабилниНИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА - РАЛИЦА ИЛИЕВА, ИЛИАН ИЛИЕВ - ХЕРМЕС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Погача за прощъпулник
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Пъстър маймунски хляб с разнообразие от вкусове
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Двуседмична диета с хляб
- Домашна питка с чесново масло и магданоз
- Домашен хляб с тиква и орехи
- Виенска франзела
- Понички от хляб с конфитюр от ягоди
Коментари към Домашен бял хляб със закваска