Доматен хляб с маслини
Необходими продукти:
120 милилитра топла вода
3,5 супени лъжици студено пресован зехтин
10 грама прясна мая
1 чаена лъжица захар на пясък
700 грама пшенично брашно
200 милилитра доматен сок или пюре
100-150 грама маслини
Начин на приготвяне:
Налейте топлата вода в купа, добавете зехтина, маята и захарта. Разбъркайте, докато се появят мехурчета.
В отделен съд изсипете брашното, подсолете, добавете маята и доматеното пюре/сок. Омесете старателно тесто с ръце. Може да се наложи да използвате малко вода, но тава преценете по време на приготвянето. Тестото трябва да бъде меко, но не лепкаво. Ако то се лепи по ръцете, сложете още брашно.
Поръсете с брашно кухненския плот и върху него поставете тестото. Към последното прибавете маслините, които преди това сте нарязали на парченца. Покрийте с кърпа и оставете на топло място за 40-50 минути. За това време обемът ще се увеличи два пъти, след което омесете още веднъж.
Подмажете със зехтин подходяща форма, поръсете я с брашно и тогава сложете в нея тестото. Покрийте с кърпа и нека престои около 20 минути, за да втаса отново.
Изпечете в предварително затоплена фурна за 25-30 минути.
Добър апетит!
Снимка: mondaydelights.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА - РАЛИЦА ИЛИЕВА, ИЛИАН ИЛИЕВ - ХЕРМЕС
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- 22 интересни факта за хляба
- Класическа рецепта за чабата
- Погача за прощъпулник
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Царевичен хляб с мляко за хлебопекарна
Коментари към Доматен хляб с маслини