Джелеби

Необходими продукти:
за тестото
- 125 грама брашно
- 2 супени лъжици брашно от нахут
- щипка куркума
- щипка бакпулвер
- 250 милилитра вода
за сиропа
- 150 грама захар
- 125 милилитра вода
- щипка шафран
- 1 супена лъжица лимонов сок
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Пригответе тестото от вечерта. За целта смесете брашното с нахутеното, добавете бакпулвера, куркумата и водата. Бъркайте докато сместа се хомогенизира и покрийте със стреч фолио. Оставете тестото да престои на стайна температура, за да ферментира и по повърхността да се появят балончета.
На сутринта премахнете фолиото и добавете още малко брашно - една супена лъжица и разбъркайте. Пресипете тестото в бутилка за дресинг и загрейте мазнината. За да направите сиропа налейте водата в тенджера, добавете захарта и шафрана.
Подправете с лимоновия сок и варете докато се сгъсти. Шприцовайте тестото с въртеливи движения, така че да се получат кръгли спирали. Пържете до златисто и след готовност потопете джелебито в горещия сироп.
Оставете да престои за 2-3 минути, извадете с помощта на решетъчна лъжица и сложете върху кухненска хартия. Довършете останалите по същия начин и подредете в чиния. Поднесете и се насладете.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Русиана Михайлова
Източник: www.watchwhatueat.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИО КАКАОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ЛИМОНОВ СЛАДКИШ С МАКАВО СЕМЕ - КРИСТИНА КАМПОС - ХЕРМЕС
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
ХАЙТМАН БОЯ ЗА СЛАДКИШИ CRAZY COLOURS ШЕСТ ЦВЯТА 4 г * 6
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Тутманик
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Лесен кокосов сладкиш
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Мокър шоколадов сладкиш без яйца
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Палачинки от коприва с прясно мляко
Коментари към Джелеби