Начало Хранене Рецепти Десерти Баклави и сиропирани сладкиши Джелеби

Джелеби

Джелеби - изображение

Необходими продукти:


за тестото

 

  • 125 грама брашно
  • 2 супени лъжици брашно от нахут
  • щипка куркума
  • щипка бакпулвер
  • 250 милилитра вода

 

за сиропа

 

  • 150 грама захар
  • 125 милилитра вода
  • щипка шафран
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • олио за пържене

 

Начин на приготвяне:

 

Пригответе тестото от вечерта. За целта смесете брашното с нахутеното, добавете бакпулвера, куркумата и водата. Бъркайте докато сместа се хомогенизира и покрийте със стреч фолио. Оставете тестото да престои на стайна температура, за да ферментира и по повърхността да се появят балончета.

На сутринта премахнете фолиото и добавете още малко брашно - една супена лъжица и разбъркайте. Пресипете тестото в бутилка за дресинг и загрейте мазнината. За да направите сиропа налейте водата в тенджера, добавете захарта и шафрана.

Подправете с лимоновия сок и варете докато се сгъсти. Шприцовайте тестото с въртеливи движения, така че да се получат кръгли спирали. Пържете до златисто и след готовност потопете джелебито в горещия сироп.

Оставете да престои за 2-3 минути, извадете с помощта на решетъчна лъжица и сложете върху кухненска хартия. Довършете останалите по същия начин и подредете в чиния. Поднесете и се насладете.

джелеби

Да ви е сладко!

За framar.bg: Русиана Михайлова

Източник: www.watchwhatueat.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайл