Дакос (гръцко предястие от салата върху препечен хляб)
Необходими продукти:
1 домашен хляб, нарязан на филии с дебелина 1 сантиметър
1 чаена чаша зехтин + още малко за намазване на хляба
сол и смлян черен пипер на вкус
1/4 чаена чаша лимонов сок
1 супена лъжица нарязан пресен копър + малко за поръсване
1-2 малки краставици (първо ги разрежете на четвъртинки, след това на кубчета със страна 1 сантиметър)
2 домата (сорт Биволско сърце), нарязани на кубчета със страна 1 сантиметър
1 глава червен салатен лук, нарязана на тънки полукръгчета
340 грама натрошено сирене Фета
1 супена лъжица каперси
зехтин и маринована люта чушка за поднасяне
Начин на приготвяне:
Намажете филиите със зехтин от двете страни, поръсете ги със сол и смлян черен пипер на вкус, след което изпечете върху скара.
Извадете хляба в чиния и оставете да престои известно време на стайна температура, докато се втвърди леко.
През това време разбийте в купа 1 чаена чаша зехтин с лимоновия сок и копъра. Подправете със сол и черен пипер на вкус. В тази смес изсипете доматите, краставиците, лука, каперсите, сиренето и нека комбинацията престои 30 минути.
След това я разпределете върху филиите и поднесете веднага със зехтин и люта чушка.
Добър апетит!
Снимка: greekoliva.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 250 мл
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 100 мл
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 500 мл
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЪРВЕН САЛАТЕН КОМПЛЕКТ 19310
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ГАНЧЕВ ЗЕЛЕНЧУКОВО ПЮРЕ 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- 30 идеи за декориране на новогодишните салати и ордьоври
- Салата айсберг - състав и полезни свойства
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Домат
- Пилешко филе Капрезе
- Салата от маслини и лук
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
Коментари към Дакос (гръцко предястие от салата върху препечен хляб)