Гъбена супа с киноа

Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 малка глава лук (или 12 пера зелен лук)
- 2 скилидки чесън
- 300 грама печурки
- 1 къдраво зеле
- 1/2 супена лъжица суха мащерка
- 1/2 супена лъжица сух босилек
- 1/2 супена лъжица сух магданоз
- 1/4 супена лъжица черен пипер
- 1 супена лъжица доматена паста
- балсамов оцет за поръсване
- 8 чаени чаши зеленчуков бульон
- 1/2 чаена чаша киноа
- сол на вкус
- лимонов сок (ако желаете)
Начин на приготвяне:
Сложете голяма тенджера на котлона, който сте включили на средна степен. Добавете мазнината и задушете за 3 минути лука. Когато стане прозрачен, добавете смачкания чесън и запържете за кратко, за да освободи аромата си.
Прибавете нарязаните гъби и гответе, докато водата им се изпари, за около 5 минути. Овкусете с мащерката, босилека, магданоза, черния пипер и доматената паста. Разбъркайте. Сложете нарязаното къдраво зеле и смесете добре всички продукти в тенджерата.
Сипете бульона и малко балсамов оцет. Задушете за 10-15 минути и добавете киноата. След още 15 минути ястието ви е готово. Посолете според вкуса си и изцедете лимонов сок, ако желаете.
Спокойно може да замените къдравото зеле в рецептата с друг подходящ зелен листен зеленчук - спанак, лапад, а защо не и с коприва.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: cookinglsl.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Зеленчукови супи
- Гъбена супа с фиде
- Гъбена крем-супа със сос бешамел
- Гъбена супа с топено сирене, картофи и ориз
- Унгарска гъбена супа
- Пикантна гъбена супа със сьомга
- Гъбена супа с пилешко, ориз и застройка
- Гъбена супа с грах и картофи
- Гъбена крем супа с шунка и чесън
- Гъбена супа с кисело зеле
- Чеснова гъбена супа с билково масло
Коментари към Гъбена супа с киноа