Диетична супа от ечемик и гъби
Необходими продукти:
- 15 грама сушени манатарки
- 125 милилитра сухо бяло вино
- 1 супена лъжица зехтин
- 1/2 чаена чаша лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 250 грама гъби
- 1/2 чаена лъжичка суха мащерка
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- 750 милилитра зеленчуков бульон
- 750 милилитра вода
- 185 грама перлен ечемик
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 2 чаени лъжички пресен лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Старателно измийте гъбите под студена течаща вода и ги нарежете на филийки.
- Загрейте виното в малка тенджера, докато заври и отстранете от котлона.
- Добавете сушените гъби и ги оставете да престоят 15 минути във виното. Отцедете, като запазите виното в чаша.
- Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно силен огън.
- Добавете лука и чесъна и ги гответе около 3-5 минути, докато омекнат.
- Прибавете нарязаните пресни гъби, мащерката, 1/4 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка черен пипер. Гответе още 4-5 минути, докато гъбите си пуснат сока и леко покафенеят.
- Добавете виното, бульона, водата, ечемика, доматеното пюре и накиснатите гъби.
- Покрийте тенджерата и оставете супата да къкри около 45-50 минути до пълна готовност на ечемика.
- Отстранете от огъня и оставете леко да се охлади.
- Пасирайте 1 чаена чаша от супата и я върнете обратно в тенджерата.
- Поръсете с лимоновия сок, подправете със сол и черен пипер и поднесете.
Приятен апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Гъбена крем-супа със сос бешамел
- Унгарска гъбена супа
- Гъбена супа с фиде
- Гъбена супа с топено сирене, картофи и ориз
- Пикантна гъбена супа със сьомга
- Гъбена супа с елда и зеленчуци
- Гъбена супа с кисело зеле
- Чеснова гъбена супа с билково масло
- Гъбена супа с мляко, бяло вино, копър и лук
- Гъбена супа с ориз
Коментари към Диетична супа от ечемик и гъби