Виенска франзела
Необходими продукти:
250 грама брашно
175 милилитра прясно мляко
1 яйце
30 грама масло
1 чаена лъжица захар
6 грама суха мая
4 грама сол
Начин на приготвяне:
Прибавете солта и захарта при прясното мляко и го затоплете на котлона.
Разтопете маслото, брашното пресейте с маята.
Изсипете брашното, оформяйки куп, в подходящ съд или върху кухненския плот. Направете вдлъбнатина в средата и в нея постепенно налейте разтопеното масло и прясното мляко, замесвайки тесто.
Оставете го да втаса на топло място за час, след това омесете и нека престои още 30 минути.
Готовото тесто разделете на 4 равни части, които разточете като питки върху посипана с брашно повърхност.
Всеки лист навийте като руло, краищата приберете в самите рула.
Подредете в тава и покрийте с кърпа. Трябва отново да втаса на топло място (поне половин час).
След това направете малки разрези върху повърхността, намажете с разбит жълтък и поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Франзелите се пекат около 20 минути, докато се зачервят.
Добър апетит!
Снимка: namnamra.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
Коментари към Виенска франзела