Великденски пиленца от яйца
Необходими продукти:
5 сварени яйца
200 грама сверено пилешко месо
50 грама масло
1,5 - 2 супени лъжици майонеза
сол и черен пипер на вкус
За оформяне на фигурите:
1 сварен морков
кашкавал
маслини или зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете твърдо яйцата, обелете ги и разрежете на две части по ширина с помощта на зигзагообразен нож (идеята е да се получат като черупки).
Отделете жълтъците от белтъците. За да може да поставите стабилно "черупките" в съд, може да отрежете част от дъното на белтъка, за да стане плоско.
Плънката направете, намачквайки жълтъците и прибавете към тях маслото, майонезата и свареното нарязано на ситно месо. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер на вкус.
От получената смес оформете топчета (малки и по-големи), които оваляйте в ситно настърган кашкавал (може и в настърган жълтък). Сложете топчетата в белтъците едно върху друго, като по-голямото ще бъде тялото на пиленцето, а по-малкото по размер - главата.
Вече си имате полуготови пиленца, остава само да оформите личицата им.
Човки и гребенчета изрежете от сварения морков, а за очички използвайте зърна черен пипер или парченца черни маслини.
Красиво и вкусно празнично предястие.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Сварени яйца с плънка в кашкавалена панировка
- Мишки от яйца с чеснова плънка
- Крокети от сварени яйца с шунка и кашкавал
- Пикантни яйца
- Яйчена салата с репички, заквасена сметана и горчица
- Как да обелите варените яйца по-лесно
- Здравословна закуска с яйца, сладки картофи и наденица
- Пълнени яйца с лук, майонеза и моркови
- Салата от нахут с домати, яйца и пилешко месо
- Яйчена салата с рулца от раци и царевица
Коментари към Великденски пиленца от яйца