Колко време се варят различните видове яйца
Яйцата на птиците са хранителен продукт, който изобилства от полезни за човека вещества и често присъства в храненето ни под различна форма. Използва се за приготвяне на сладкиши и печива, на кремове и десерти, на застройки и напитки. Яйцата може да се поднесат като самостоятелно ястие или предястие, а за целта трябва само да се изпържат или сварят.
Разбира се, при всеки един от начините на приготвяне има тънкости. Годността на готовото ястие също зависи от термичната обработка на яйцата, особено когато говорим за сваряване. Продължителността на варенето се определя от това дали човек ги предпочита рохки, или твърди. В зависимост от вида, яйцата изискват различно време на варене, което варира от 3 до 15 минути. Само при щраусовите процесът може да продължи до 90 минути. Ще обърнем внимание на необходимото време за сваряване на яйцата от различните птици.
>>> Какви ястия можем да приготвим с яйца
Колко да варим пъдпъдъчите яйца
Пъдпъдъчите яйца са малки и затова се сваряват много бързо:
- рохки – 30-40 секунди;
- полутвърди – 1 1/2 минути;
- твърди – около 3 минути.
>>> Защо са полезни пъдпъдъчите яйца и как да ги приемаме
Калко време да варим пуешките яйца
Измийте старателно пуешките яйца под течаща вода, сложете ги в тенджера, залейте ги със студена вода, която трябва да ги покрива и след като течността кипне, варете яйцата:
- рохки – 5-6 минути;
- полутвърди – 10 минути;
- твърди – 14 минути.
За колко време се сварява щраусовото яйце
За да сварите яйце на щраус, ще са ви необходими достатъчно голям съд и доза търпение. Тъй като са доста големи (средното им тегло е 1,200 – 1,300 кг, но може да достигне до 1,8 килограма), се варят дълго време:
- рохки – 20 минути;
- полутвърди – 45 минути;
- твърди – 90 минути.
>>> Щраусово яйце – характеристики и състав
Колко време да варим кокошите яйца
Кокошите яйца се слагат в съд със студена вода и когато тя кипне, се варят на среден огън между 3 и 12 минути (зависи от личните предпочитания на този, който ще ги консумира). Смята се, че яйце, варено повече от 20 минути е вредно за здравето. Цветът на черупката не влияе на вкуса на яйцето.
>>> Колко да варим кокошите яйца, за да станат точно както ги предпочитаме
Колко трябва да варим патешките яйца
Патешките яйца се измиват старателно с вода и сода бикарбонат, слагат се в студена вода и след кипването й се варят около 12-15 минути. Трябва да са твърдо сварени. Не се препоръчва консумацията на рохко сварени патешки яйца.
Черупката на патешкото яйце е много здрава и е възможно да се наложи да я счупите със силен удар.
>>> Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат
Колко да варим гъшите яйца
Гъшите яйца се измиват и се слагат в студена вода. Те трябва да са твърдо сварени, за което се нужни 15 минути във вряща вода на среден огън в съд със затворен капак. Не се препоръчва консумацията на рохко сварени гъши яйца.
За колко време се сваряват яйцата на токачката
Яйцата на токачката се варят между 5 и 10 минути в зависимост от желаната степен на готовност:
- рохки – 5 минути;
- полутвърди – 7 минути;
- твърди – 10 минути.
Препоръчва се яйцата от токачка да се консумират рохко сварени, защото приготвени по този начин, те запазват повече от полезните си свойства.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Колко време да варим яйцата, за да станат както ги предпочитаме
- 12 интересни идеи за украса от варени яйца
- Как да сварим яйца (на пара и във вода), без да се спукат
- 7-дневна диета с яйца
- Пълнени панирани яйца
- Мариновани яйца в соев сос
- Яйчена диета
- Мариновани пъдпъдъчи яйца с чесън и аншоа
- Пълнени сварени яйца с шунка, кашкавал и майонеза
- Великденски пиленца от яйца
Коментари към Колко време се варят различните видове яйца