Великденски кифлички с крем и кокосови стърготини
Необходими продукти
За тестото:
75 грама масло
1 яйце
250 милилитра прясно мляко
500 грама брашно
3 супени лъжици захар
1/2 чаена лъжица сол
7 грама суха мая
За крема:
1/2 чаена лъжица ванилов екстракт
250 милилитра прясно мляко
2 жълтъка
1 супена лъжица брашно
1 супена лъжица нишесте
50 грама захар
За глазурата:
сока от 1 среден лимон
100 грама пудра захар
кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
Започнете с направата на крема. За целта смесете брашното и нишестето в малка купа, прибавете захарта, двата жълтъка и с помощта на тел за разбиване на яйца разбийте до получаването на еднородна консистенция.
Налейте 1/3 от горещото прясно мляко, към което сте прибавили ваниловия екстракт, при сместа от брашно, нишесте и яйца. Разбъркайте енергично с тел за целта. След това налейте останалото мляко, бъркайки непрекъснато. Поставете съда на бавен огън и не спирайте да бъркате с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Когато това стане, прехвърлете го в друг съд и покрийте с найлоново фолио, което да "легне" точно върху него, за да не се образува коричка на повърхността. Приберете в хладилника, за да се изстуди.
Замесете тестото.
Затоплете прясното мляко и в него разтворете маята и захарта, добавете и 4 супени лъжици брашно. Оставете сместа на топло място за 10 минути, за да ферментира.
През това време пресейте брашното в купа, разтопете маслото, а яйцето разбийте с щипка сол.
Когато сместа с маята ферментира, прибавете към нея яйцето и замесете тесто, като постепенно добавяте брашното (използвайте 450 грама от него) и маслото. Тестото трябва да се получи гладко еластично и меко. Оформете го като топка.
Налейте студена вода в купа и в нея пуснете тестото. То ще потъне на дъното, а след 10-15 минути ще изплува. Времето за това зависи от продължителността на месене.
След това извадете от водата, подсушете и омесете още веднъж, като добавите останалото брашно. Покрийте тестото с кърпа и приберете в хладилника за 30 минути.
Когато указаното време изтече, разделете тестото на питки (около 60 грама всяка). Придайте им форма на топки, в средата на които направете вдлъбнатини с пръсти. Оставете за 20 минути, за да втасат.
Разпределете крема в подготвените за това места, намажете повърхността с яйце и изпечете питките в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20 минути.
Направете глазура, като разбиете пудрата захар с лимоновия сок. С нея намажете готовите питки. Поръсете ги с кокосови стърготини и поднесете.
Добър апетит!
Снимки: edimdoma.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ESN ПРОТЕИНОВ КРЕМ ЛЕШНИК 200 г
АМИКС МР. ПОПЪРС БАДЕМОВ КРЕМ 300 гр.
ОСТРОВИТ ЛЕШНИКОВ КРЕМ 400 г
ОЛ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕН КРЕМ 1 кг
ОЛ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕН КРЕМ С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 1 кг
ОСТРОВИТ CREAMETTO ШОКОЛАД С ЛЕШНИК 350 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ползи и вреди на кокосовото масло
- Полезни свойства и приложения на кокосово масло
- Кокосови сладки от три продукта
- Кокос (кокосов орех) - полезни и вредни свойства
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Канелени сладки с мед
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
- Хрупкави домашни солети
Коментари към Великденски кифлички с крем и кокосови стърготини