Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Веган сладко-солен кекс със зеленчуци и ядки

Веган сладко-солен кекс със зеленчуци и ядки

Веган сладко-солен кекс със зеленчуци и ядки - изображение

Необходими продукти:

  • 300 грама микс от ядки (бадеми, лешници, орехи)
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 1 средна глава лук, нарязана
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 стръка целина, нарязани на тънки филийки
  • 1 среден стрък праз, нарязан
  • 2 средни моркова, настъргани
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 4 супени лъжици тахан от кашу
  • 180 грама сготвени кестени, нарязани на ситно
  • 75 грама сушени боровинки
  • 20 грама нарязан магданоз
  • фино настъргана кора на 1 лимон
  • 4 супени лъжици бадемово мляко
  • 1 щипка морска сол
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Ядките и кубчето бульон смелете в кухненски робот, докато се получат трохи. Не трябва да се получава гладка смес, а да останат парченца. Ако нямате кухненски робот, натрошете с нож ядките толкова фино, колкото успеете.

Затоплете фурната на 200 градуса и застелете форма с хартия за печене.

Загрейте мазнината в тиган и изпържете лука, целината, моркова и праза за 5 минути, за да омекнат. Добавете чесъна за няколко секунди.

Прехвърлете в купа и към зеленчуците добавете тахана. Разбъркайте и прибавете ядките, боровинките, кестените, магданоза, лимоновата кора, млякото от бадем и солта. Подправете с толкова черен пипер, колкото желаете.

Прехвърлете сместа в тавичката и изравнете с помощта на лъжица. Печете под фолио за 30 минути и още 20 минути без.

Извадете кекса от фурната и оставете да се охлади за 5 минути, след което изкарайте от формата за печене. Нека да изстине напълно, преди да поднесете.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноДиетиЛайфстайлХранене при...ИсторияАлт. медицинаБотаникаНовиниЛеченияХрани и ястия