Бобена супа с месо, картофи и маслини
Необходими продукти:
1,5-2 литра месен бульон по ваш избор (добре е да не бъде прецеден, за да има парченца от месото в него)
100-120 грама бял или червен боб
350-400 грама микс от месни продукти (подходящ колбас, бекон, гърди, кренвирши и други)
2-3 средни картофа
1 голяма глава лук
1 среден морков
стрък целина по желание
3-3,5 супени лъжици доматено пюре
50-60 грама маслини
1-2 дафинови листа
сол и смлян черен пипер на вкус
няколко стръка копър, магданоз
2-3 супени лъжици растително олио
Начин на приготвяне:
Залейте боба със студена вода и оставете да престои 5-8 часа. След това сменете водата и сварете зърната до готовност.
Сложете бульона на котлона, за да се затопли.
В отделен съд сгорещете олиото и в него изпържете тънки парчета бекон, гърдите. Прибавете ситно нарязаните лук, морков и целина. Задушете всичко за около 8-9 минути. Добавете останалите месни продукти като колбас, кренвирши, нарязани на малки кубчета. Задушете още 5-8 минути, след което добавете доматеното пюре, а минута-две по-късно налейте малко от бульона. Оставете продуктите да се задушават още 4-5 минути.
В горещия бульон изсипете обелените и нарязани на малки кубчета картофи,
Отцедете водата от готовия боб, а него изсипете в тенджерата при картофите. Прибавете месната запръжка и нека супата заври. Когато това стане, сложете сол и смлян черен пипер на вкус, 1-2 дафинови листа и маслините. Варете в продължение на 5-7 минути под капак.
Изключите котлона, покрийте с кърпа съда и оставете ястието да престои така около 10-15 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Супа със зелен боб, моркови и картофи
- Крем супа от нахут и спанак
- Боб чорба с бекон, колбас и чесън
- Боб чорба по класическа рецепта
- Супа от боб и ориз с чеснова запръжка
- Крем супа от черен боб
- Бобена чорба с наденица
- Супа с боб, савойско зеле и чоризо
- Пикантна боб чорба с целина
- Боб чорба с пилешко и картофи
Коментари към Бобена супа с месо, картофи и маслини